A következő hónapban a várakozások szerint az ECB újabb lépéseket tesz a monetáris kondíciók enyhítése irányában, s ez növelheti a svájci frank felértékelődésének irányába ható nyomást. A Bloomberg szerint így egyre inkább sürgetővé válhat a svájci monetáris politika irányítói számára, hogy felkészüljenek egy újabb frankvásárlási hullámra.

Az svájci nemzeti bank (SNB) már jelenleg is zéró kamat politikát folytat, hogy ezzel is segítsen megvédeni az euró/svájci frank árfolyamában 2011 óta érvényben lévő 1,2-es árfolyamküszöböt. Azonban ez az elemzők szerint nem lesz elegendő, ha az ECB lépni fog a következő hónapban, legalábbis így gondolja a Bloomberg által megkérdezett 52 elemző többsége. A múlt héten a pénzpiac fejleményei azt mutatták, hogy a szereplők egyre inkább számítanak arra, hogy az ECB jövő havi döntése nyomán megnőhet az euró/svájci frank keresztárfolyam volatilitása.

A várt volatilitás mérőszáma május elején másfél éves mélypontra süllyedt az euró/svájci frank keresztárfolyamban. Ez azt jelenti, hogy rendkívül olcsóvá vált a svájci frank erősödésére játszani az euróval szemben.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az SNB alapvetően kétféleképpen válaszolhat az ECB lépésére, ha az ismét vételi hullámot indítani el a frank piacán. Egyrészt interveniálhat, s elegendő mennyiségű frankot adhat el annak érdekében, hogy megállítsa a svájci deviza nem kívánt felértékelődését. Másrészt negatív kamatokat is bevezethet, például extra terheket róhat ki a svájci frankban elhelyezett betétekre.

euró/svájci frank árfolyam
Kép: Alfatrader


Az SNB szóvivője az üggyel kapcsolatban a Bloomberg kérdésére a bank március 20-i közleményében szereplő kitételt ismételte meg. E szerint az SNB kész arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket az árfolyamküszöb védelme érdekében, korlátlan mennyiségben vásárolhat külföldi devizát frank ellenében, és más intézkedéseket is hozhat. Az SNB szerint az árfolyamküszöb nem egy olyan eszköz, amin finomhangolni lehetne (az árfolyamküszöb eltolásának lehetőségét nemrég a neves közgazdást, Nouriel Roubini reális alternatívának nevezte).

A negatív betéti kamatok bevetése azonban várhatóan csak a végső mentsvára lehet az SNB-nek - vélte Maxim Botteron a Credit Suisse Group AG közgazdásza. Valószínűbb, hogy előbb a masszív intervenció lenne az az eszköz, amelyet használnának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!