Az FTSE-100 0,6, a DAX 0,9, a CAC-40 1,4 százalékkal erősödött, a Stoxx Europe 600 indexe 1,2 százalékkal zárt az előző napi záróértéke felett. A periférián az athéni ASE indexet leszámítva - ami 0,5 százalékos mínuszban zárt - jó napot zártak a börzék: a milánói FTSE MIB 2,3, a madridi IBEX-35 1,7 százalékot nyert.

Az ECB nem okozott meglepetést azzal, hogy változatlanul hagyta alapkamatát, viszont a befektetők szeme előtt felcsillant a remény az enyhítésre, amikor az ECB-elnök egy esetleges jövő havi enyhítés lehetőségét lebegetette meg.

Előzőleg a brit központi bank is változatlanul hagyta alapkamatát és mennyiségi enyhítő programját.

A német ipari termelés váratlan márciusi csökkenéséről megjelent adat nem törte meg a lendületet, ezt ugyanis ellensúlyozták Kína legfrissebb külkereskedelmi adatai, amelyek a várt csökkenés helyett újra bővülést mutattak áprilisban.

Emellett az USA-ból is jó munkaerő-piaci adatok érkeztek, ugyanis a vártnál kevesebb volt az új segélykérelmek száma. Ehhez képest jól jött, hogy az amerikai jegybankrendszer (Fed) elnöke csütörtökön a szenátusban is elismételte a szerdai, képviselőházi meghallgatásán mondottakat, azaz, hogy a Fedtől még nagyon sokáig a mostani rendkívül enyhe kamatpolitikára lehet számítani a gazdaság lassú lábadozása közepette.

A páneurópai indexet a makroadatokon kívül segítette még a Barclays is, a nagybank ugyanis 7,9 százalékot rallyzott miután bemutatta megújított stratégiáját, ami egyebek mellett 7 ezer fős leépítésről szólt 2016-ig. A bank emellett létrehoz egy rossz bank részleget is egy 195 milliárd dollár értékű kockázat-súlyozott eszközállománnyal.

Az európai zárást követően, közép-európai idő szerint neyged nyolc körül a Dow 0,4, az S&P-500 0,2, a Nasdaq 0,3 százalékos nyereségben állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!