Az euró árfolyamát lefelé húzta, hogy a Reuters hírügynökség beszámolója szerint az Európai Központi Bank döntéshozói vonakodnak bármilyen változtatást tenni politikai üzenetükbe áprilisban, miután az e havi apró kiigazítások felcsigázták a befektetőket, és megdrágították a hitelfelvételt az euróövezet eladósodott perifériájának számára. Az euróra és az angol fontra az is nyomást gyakorolt, hogy a brit kormány aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amivel hivatalosan is elkezdődött Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból.

A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - 0,40 százalékkal 99,93 pontra emelkedett. Az euró 0,56 százalékos, az angol font pedig 0,37 százalékos mínuszban forgott szerda este a dollárral szemben.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedett a nap folyamán a líbiai olajszállítások megszakadása miatt, illetve annak reményében, hogy a nagy olajkitermelő országok meghosszabbítják a termeléscsökkentési megállapodásuk június végén lejáró hatályát. Miután az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) által közzétett adatokból kiderült, hogy a vártnál kisebb mértékben, csak 867 ezer hordóval nőtt az amerikai kereskedelmi olajtartalék szintje a múlt héten, még inkább megugrottak a határidős jegyzések.

Közép-európai idő szerint este hét óra körül az északi-tengeri Brent könnyűolaj júnusi szállításra hordónként (159 liter) 52,41 dollárba került, 99 centtel, 1,93 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára májusi szállításra hordónként 1 dollár 3 centtel, 2,13 százalékkal, 49,40 dollárra nőtt - írja az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!