Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjött az elemzők által várt profitesés a Molnál, az olajtársaság gyakorlatilag nullszaldós - 700 millió forint - nettó eredménnyel zárta az idei év második negyedévét. A képen nem javít sokat az egymilliárdot alig meghaladó üzleti eredményszám sem. Ezek a számok 99 százalékos visszaesést jelentenek az előző év hasonló időszakának számaihoz de hasonlóan nagyot az előző negyedévi értékekhez képest is és jelentősen elmaradnak a portfolio.hu konszenzusában szereplő eredményvárakozásoktól. Ugyanakkor azért a gyorsjelentésből azért kitűnik, hogy a speciális, egyszeri tételektől és különösen a készletátértékelés negatív hatásaitól való eltekintés jelentősen árnyalja a képet.

A jelentésből egyértelműen látszik, hogy az olajtársaságot erősen a jelentősen csökkenő olajárak mellett jelentősen nyomasztja az elsősorban szíriai termelés teljes kiesése miatti termelés visszaesés - amit a horvátországi csökkenő kitermelés szint sem segített - de speciális tételként megemlíthető a szintén a nemzetközi környezetből következő 8 milliárdos tartalékképzés, amit az INA egy iráni olajmezőjével kapcsolatban képzett a társaság. Az átlagos napi szénhidrogén kitermelés 114 ezer hordó olajegyenértékest ért el, ami jóval alacsonyabb mind az előző negyedévi mind a tavalyi év hasonló időszakának értékénél.

 

(Mrd forint)2011. I. n.-év2012. I. n.-év2012. II. n.-évSpeciális tételek nélkülÚjrabeszerzési árakkal
Értékesítés nettó árbevétele1298,61348,31319
EBITDA162,3157,475,594158,8
Üzleti eredmény79,683,31,119,687,2
Nettó eredmény5473,70,712,2
EPS, forint6188408139
Forrás: Mol cégközlés

A kitermelés csökkenését a negyedévben a szíriai hatáson túl a magyarországi mezőkön végzett karbantartás és az adriai off-shore termelésből való alacsonyabb részesedés okozta. A gyorsjelentés ugyanakkor kiemeli, hogy a féléves összehasonlításban még 10 százalékos csökkenést mutató napi 118 ezer hordós kitermelés (a szíriai kitermelés hatásainak kiszűrése után) a második félévben várhatóan a második negyedévben elért 114 ezres érték felett lesz. Összességében az upstream üzleti eredmény 60 milliárdos értéke szinte csak az iráni speciális tétel miatt marad el az elemzők által várt eredménytől.

A downstream üzletág egyébként a kedvezőbb finomítói környezet miatt javuló teljesítményét szinte teljesen agyonvágta a csökkenő kőolajárak miatt szükséges készletátértékelési veszteség és a válságadó. Utóbbi 6,5 milliárdos összege ugyanakkor még mindig eltörpül a készletátértékelési veszteség 40 milliárdos összegéhez képest, így a részvényesek számára eldöntendő kérdés, hogy a 44 milliárdos negatív üzleti eredményt, vagy az egyébként az utóbbi három év legjobb teljesítményének számító újrabeszerzési árakkal számított 18,8 milliárdos tiszta üzleti eredményt veszik e figyelembe. Utóbbi nem tartalmazza többek között a válságadó hatását. A tiszta üzleti eredmény javulását egyébként a negyedévben viszonylag jó finomítói környezetnek és a társaságnál folyó folyamatos termelés optimalizáció kapcsán elért javuló termékkihozatalnak köszönheti az olajtársaság. A negyedévben finomítói leállások is voltak, ezért a cég nem tudta teljes mértékben kihasználni a finomítói környezet javulását.

Az előzőekből jól látszik, hogy az olajáresés egyszerre áldást és átkot is jelentett a társaság számára. A kitermelésen alacsonyabb eredményt, a downstreamben pedig hatalmas készletártékelési veszteséget hozott miközben a finomítói környezet a csökkenő olajárak mellett javulni tudott. A harmadik negyedévre egyelőre úgy tűnik az olajáresés jelentősen
mérséklődött, így ilyen kiugró negatív hatások már nem várhatóak, igaz a finomítói környezet is romlásnak indult. Ugyanakkor a Mol gyorsjelentése több helyen is kiemeli, hogy a készletátértékelés torzító hatásai mögött a számokban erőteljes hatékonyságjavulás is látszik.

A gázszegmens 8 milliárdos eredménye ugyszintén jelentősen elmarad a megszokott 12-15 milliárdos értéktől. A gyorsjelentés ezt elsősorban az emelkedő energiaárak miatti magasabb költségeknek és a horvátországi gázkereskedelem jelentős veszteségének tulajdonítja. Utóbbi a szabályozott horvát gázár és a magas importár különbözetének köszönhető, ami az INA gázkereskedelmi cégének 10 milliárdos veszteséget hozott. Horvátországban júniusban ugyanakkor gázáremelésekre került sor.

A gyorsjelentés gyenge számai áresést hozhatnak a piacra, még akkor is, ha figyelembe vesszük az eleve negatív várakozások miatt bekövetkezett elmúlt hetekben látható alulteljesítést. Az elemzők várhatóan csökkentik majd eredmény előrejelzéseiket további nyomást fejtve ki az árfolyamra. Pozitív változásra rövidebb távon az esetleges olajáremelkedés lehetőségén túl kevés lehetőség látszik. Hosszabb távon viszont mind a kurdisztáni mind a nemrég bejelentett kazah lehetőségek mind a társaság ebben előző negyedévben megkezdett hatékonyságjavító programja hozhat gyümölcsöket, igaz kevéssé valószínű, hogy ezek a nyár utolsó napjait megédesítsék a részvényesek számára.

A szerző rendelkezik Mol alapú kötvényekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!