A svájci jegybank (SNB) ma délelőtti bejelentése, miszerint korlátlan mennyiségben vásárolja az eurót 1,20-as minimumárfolyamon nagyon pozitív fordulatnak számít a svájci frank körüli felfokozott hangulatban - mondta Kolba Miklós, az ING devizapiaci üzletágának vezetője. A szakértő bátor lépésnek nevezte a svájciak döntését, de hosszabb távon mindenképpen fel fognak merülni kérdések az intézkedéssel kapcsolatban. Egyelőre nehéz eldönteni, hogy egy ilyen intervenciót milyen hosszú ideig lehet végezni, és azt is jó lenne tisztázni, hogy pontosan mit jelent az, hogy korlátlan mennyiség.

Az első reakciók azonban nagyon kedvezőek, a piacok látják, hogy a svájciak ezt határozottan akarják, eltökéltek, és ennek megfelelően is reagálnak. Magyarország számára nagy pozitívum a lépés, hiszen komoly kockázatokat jelentett a pénzügyi rendszer stabilitása szempontjából az egyre erősödő frank. Most kell egy pár nap, amíg ennek hosszútávú kilátásait a piac beálrazza és kielemzi - vélekedett a szakértő.

Durva volt, nagy forgalom mellett csapkodtak az árfolyamok - kommentálta az SNB lépését kísérő piaci reakciókat Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője. Hozzátette: az euró 277,80 forintról 274,25-ig szakadt, majd újra 276,50-ig lőtt ki; az EUR/CHF 1,2160-ig szaladt fel. Röviddel 11 óra után - vagyis egy órával a svájci bejelentést követően - 275,80 forinton állt az euró, az EUR/CHF 1,2035-ön, a svájci/forint pedig 230 alatt forgott.

Tudomásul vette az ECB

Az Európai Központi Bank az SNB lépését követően közleményt adott ki. E szerint "a kormányzótanács tudomásul veszi az SNB saját felelősségi körében végrehajtott döntését".

Az SNB-bejelentés azon kitétele, hogy korlátlan mennyiségű frankot adnak el, óvatosságra késztetheti a piacokat - vélekedett a szakember. Az európai adósságválság viszont továbbra is fennáll, így ha marad a kockázatkerülés a piacokon, 1,20-hoz tapadhat az euró/svájci, azt pedig nem tudni, mennyi ideig tarthat ki az SNB elszántsága. Néhány napig viszont megnyugodhat a frank piaca, a devizahitelesek szusszanhatnak egyet, még ha a 230-as árfolyam a 150-160 forinton eladósodottak számára továbbra is durva terhet jelent.

Az inflációs adat tette be a kaput

Elvileg svájci frankot korlátlan mennyiségben tud teremteni a jegybank, vagyis klasszikus pénzteremtést látunk devizapiaci intervención keresztül - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Ötvös Mihály, a CIB senior deviza üzletkötője. A spekulánsok kapkodva zárják pozícióikat, ez okozza a hihetetlen intenzív ármozgást.

Az Equilor gyorselemzése szerint az időzítést elősegítette a vártnál alacsonyabb inflációs adat. A svájci jegybank egyelőre csak a kommunikáció szintjén alkalmazza azonban a korlátlan likviditást, a jelenleg is gigantikus méretű devizatartaléka (ami svájci GDP 30 százalékára rúg) pedig jelentősen leszűkíti a mozgásterét. Az Equilor szerint egy átmeneti időszakot követően ezért visszatérhetnek a vevők az alpesi deviza piacára, ami próbára teszi a svájci jegybank kelléktárát, vagyis kérdéses, hogy ellen tud-e állni a nyomásnak az SNB.

Gyengülhet az euró minden fronton?

A Goldman Sachs (GS) gyors értékelése szerint hiteles és az SNB korábbi intézkedésével (a svájci frank pénzpiac likviditásának növelésével) konzisztens lépés a svájci jegybank részéről a ma bejelentett 1,20-as korlátlan intervenció. Az elemzők szerint a svájci frank gyengítésére tett intézkedés mindaddig fenntartható, amíg nincs infláció gerjesztő hatása. A frank masszív túlértékeltségét figyelembe véve - az 1,20-as szint is től erős a GS 1,44-es fair érték meghatározásához képest - illetve a nagy figyelemmel kísért importárak csökkenése fényében azonban ez a veszély jelenleg nem nevezhető jelentősnek.
Az intervenció politikai támogatottsága is jóval nagyobb, mint a 2010-es hasonló akció idején, köszönhetően az elmúlt hónapok heves ármozgásainak.

A pilanatnyi svájci frank-piaci hatás mellett a Goldman kitért arra is, hogyan érintheti a többi deviza árfolyamát az SNB lépése. Abból kiindulva, hogy az intervenció az euróval szemben fog zajlani, a megvásárolt euró egy részét a jegybank minden bizonnyal átváltja más devizákra, hogy diverzifikálja devizatartalékait. Az SNB legalábbis ezt a stratégiát követte, amikor az 1,50-es szinten interveniált. A jegybank legutóbbi éves jelentése szerint a devizakészletek 55 százaléka volt euróban, dollárban 25, japán jenben 10, angol fontban 3, kanadai dolárban 4 százalék, egyéb devizákban (DKK, AUD, SEK, stb) pedig 3 százalék.

Elméletileg a diverzifikáció nyomás alá helyezheti az euró kereszteket (vagyis gyengítheti az eurót a felsorolt devizákkal szemben). Ez a hatás azonban a GS várakozása szerint nem lesz jelentős. Először is, mivel 2010 második felében sem volt az, amikor több, mint 100 milliárd svájci frank érékű devizát diverzifikált az SNB. Másrészt az intervenciót nem kell azonnal követnie az átváltásnak, az időben elnyújtva, akár hónapokra is szétterülhet.

Összességében az elemzők arra számítanak, hogy a lépés devizapiaci hatásai a svájci frankra korlátozódnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!