Elképesztő mértékű optimizmus tombol a befektetők körében, s ez jó eséllyel egyelőre véget is vethet az amerikai részvénypiacon tomboló áremelkedésnek, legalábbis az ellentét analízis szabályai szerint. A tőkepiaci hírelvélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgáló felmérés szerint a hét elejére olyan szélsőséges szintre érkezett a szereplők hangulata, amire nagyon ritkán van példa, s a felmérés közel 40 éves történetében szinte mindig egy legalább 5 százalékos korrekció követte ezt a helyzetet, de volt rá példa, hogy ciklikus fordulatot előzött meg a tőzsdén, s többéves medvepiac vette vele kezdetét.

A friss adatok szerint a közel kétszáz szakértő mindössze 16,5 százaléka javasol részvényeladást az ügyfeleinek, ez rendkívül alacsony érték. Eközben 52,6 százalék azonnali részvényvásárlást, vagy a portfólióban lévő részvények tartását tanácsolja. A felmérés úgynevezett bull/bear hányadosa 3,18-ra emelkedett. Ez hangulati szempontból már nem csak egyszerűen veszélyzónát jelent, hanem azon belül is magas érték. Az elmúlt 10 évben ez a tizedik alkalom, hogy ennyire szélsőségesen emelkedést váró hangulat alakult ki az amerikai részvénypiaci befektetők körében. Ezt legjobb esetben is egy legalább 5 százalékos korrekció követte az S&P 500-as index esetében, de több alkalommal ennél durvább áresés is következett a piacon.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

A legnagyobb lejtmenet a 2007 októberi csúcsnál kialakult hangulati szélsőséget követően alakult ki, az S&P 500-as index valamivel több mint egy év leforgása alatt értékének több, mint 50 százalékát elveszítette. De hasonló hangulat volt megfigyelhető a 2010-es villámkrachot, illetve az amerikai államadósság 2011 nyári leminősítését megelőző időszakban is.

A befektetői hangulat természetesen csak az egyik tényező a részvénypiaci árfolyamok alakulásáért felelős sok hatás közül, azonban az ellentét analízis hívei szerint azok közül a fontosabbak közé tartozik. A mutató kontraindikátorként történő használata az elmélet szerint azért indokolt, mivel az árfolyamok alakulásáért az aktuális keresleti és kínálati viszonyokat lehet okolni. Az árfolyam emelkedését nyilván a vételi érdeklődés hajtja, s akkor van remény ennek fennmaradására spekulálni, ha maradnak olyan szereplők, akik még nem vásároltak. Viszont aki aktív a piacon és bízik az árfolyamok emelkedésében, az már nyilván bevásárolt, felvette ilyen irányú pozícióját. Ha a mérleg nyelve túlságosan is az ő irányukba lendül, akkor nem marad több pénz a partvonalon, s többé nincs ami felfelé hajtsa továbbra is az árfolyamokat. Egy ilyen helyzetből a piac  a legfájdalommentesebben úgy tud szabadulni, ha egy viszonylag kis korrekcióval vagy oldalazással járó időszak folyamán elfogy a túlzott optimizmus, a piac eközben ledolgozza túlvettségét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!