A hongkongi brókerek indoka viszont sokkal prózaibb, a tőzsde vezetősége ugyanis úgy döntött, a világ jelentős börzéi közül a leghosszabb ebédszünet tavalyi megkurtítása után újabb rövidítést léptetne életbe.

A délután a tőzsdét üzemeltető HKEx székháza előtt megtartott tüntetésen mintegy ezer elégedetlen üzletkötő vett részt a megmozdulást szervező szakszervezeti elnök elmondása szerint - írta a Bloomberg.

A hongkongi tőzsde vezetősége tavaly vágta vissza a kétórás ebédszünetet másfélre, a legújabb tervek szerint március elejétől ez egy órára olvadna. Ettől a forgalom felpörgését remélik, illetve a lépéssel jobban igazodnának a kínai, illetve egyéb régiós tőzsdék nyitvatartásához is.

Japán tavaly rövidítette egyórásra a déli szüntet, míg Szingapúrban teljesen el is törölték, csatlakozva a szünet nélkül kereskedő Ausztrália, Korea és India modelljéhez. Sanghajban viszont egyelőre még mindig másfél órás a szünet.

A brókerek szerint viszont az indoklás nem állja meg a helyét, hiszen az ebédszünet során az üzletkötők ügyfélkapcsolataikat ápolják, a lazább hangulatú megbeszélésekből pedig adott esetben nagyobb üzletek is születhetnek.

A rövidítés így szerintük legfeljebb a gyomorfekélyben szenvedő brókerek számának gyarapodását, illetve a városközpont éttermeinek forgalomcsökkenését eredményezheti. A ritkuló ügyféltalálkozók pedig egyenesen a forgalom csökkenéséhez vezethetnek a pesszimistábbak szerint.

Utóbbit a számok is igazolni látszanak, a másfél órára visszavágott ebédszünet bevezetése óta a korábbi 69,8 milliárd hongkongi dolláros forgalom 67,8 milliárdra csökkent, míg a gazdát cserélő részvények darabszáma több mint negyedével esett vissza. Igaz, egyes iparági szereplők szerint ez inkább az általános tőkepiaci hangulat romlásának tudható be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!