Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az, hogy az amerikai elnök, Donald Trump durva tweeteket közöl időnként, ami megmozgatja a piacokat nem számít sokat. Az ázsiai országokat támadó kijelentései csak egy-két okozhatnak esést ezeket a piacokon, hosszabb távon ezek kilátásai azonban kedvezőek - vélte Marc Faber ismert tőzsdei befektető a CNBC.com-nak.

Ázsiai igazából most már inkább Kína, semmint Amerika-központú. A tajvani, vagy a dél-koreai gazdaság számára ma már sokkal fontosabb a Kínába irányuló export, mint az Egyesült Államok felé történő kivitel. Szinte az összes ázsiai ország számára a kínai export a kulcsfontosságú, de turizmusuk számára is a kínai beutazók a legfontosabbak - magyarázat véleményét a guru.

Emlékezetes, hogy a választási kampány alatt Trump Kínát árfolyam-manipulátornak bélyegezte. Szerinte a kínai deviza mesterséges leértékelésével próbál az ország tisztességtelen versenyelőnyre szert tenni az Egyesült Államokkal szemben. Az, hogy kínai az elmúlt években éppen a jüan árfolyamának megtámasztása érdekében kellett komoly lépéseket tegyen, Trumpot láthatóan nem nagyon zavarta.

Pont az ellenkezőjét éri el

Az amerikai protekcionista hozzáállás erősödésének jeleként Trump formálisan kiléptette az Egyesült Államokat a Trans-Pacific Partnership programból, amely egy 12 országot felőle szabadkereskedelmi zónát hozott volna létre a Csendes Óceán térségben. Ezen felül jelezte, hogy felül szeretné vizsgálni az 1994-ben létrehozott hasonló övezetre az észak-amerikai NAFTA-ra vonatkozó megállapodásokat. Ezen felül az elnök számos tweetben emlékezett meg arról, hogy szerinte az Egyesült Államokat a különböző kereskedelmi megállapodásokban nem fair módon kezelték.

Faber szerint azonban mindez nem számít, s fordítva sülhet el, mint Trump gondolja. Szerinte amikor Trump az ázsiai exportőr országokat szidja, akkor inkább arra kellene figyelni, mi lehet erre Peking reakciója. Az ilyen kijelentésekre az ázsiai országok, de Mexikó és Európa is úgy reagálhat: nézzétek, az Amerika többé nem megbízható kereskedelmi partner és nem megbízható szövetséges. Ezentúl magunknak kell gondoskodunk magunkról. Erre reakcióként Kína még tovább erősítheti a belső keresletre támaszkodó gazdasági növekedés támogatottságát.

A Dr. Végzetnek is becézett Faber (aki ezen a címen a médiában gyakran osztozik Nouriel Roubinivel) rámutatott, az elmúlt hónapokban Kínába irányuló tajvani és dél-koreai export növekedésének sokkal nagyobb hajtóereje volt a kínai belső fogyasztás, semmint az Amerika felé történő áruszállítás (azaz nem az Amerikába irányuló kínai exporthoz történő alapanyag, vagy alkatrész szállítás hajtotta).

Ennek a folyamatnak összességében kedvező hatásai lesznek az ázsiai részvénypiacokra, s hongkongi, vagy a szingapúri tőzsde akár 15 százalékkal is emelkedhet - vélte. Ugyanakkor az amerikai részvénypiac már nem fog annyira jól teljesíteni, mint a feltörekvő piacoké, a Trump megválasztása óta lezajlott ugrás ellenére sem. Az amerikai gazdasági fellendülés és tőzsdei áremelkedés már 8 éve tart, s nagyon késői fázisban van - figyelmeztetett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!