A Goldman Sachs tavaly nyári nagy elemzése után a Morgan Stanley devizaelemzői is beszálltak kénytelen-kelletlen a Bitcoin elemzésbe. Azért kényszerültek erre, mert a kriptodeviza látványos áremelkedése nyomán égtek a vonalak, a devizapiaci kereskedők iránymutatást vártak a befektetési banktól, vajon érdemes-e beszállniuk az üzletbe - írja a zerohedge.com.

A nagybank szakértői szerint a Bitcoin árfolyamának az adhatna további lökést, ha nőne a kormányok részéről elfogadottsága és szabályozottsága. A zerohedge szerzői ugyanakkor rámutatnak, hogy ez pont a Bitcoin filozófiájával ellentétes irányba mutat, hiszen a kriptodeviza lényegét adja a decentralizáltság és a fizetési eszközt használók anonimitása.

A Morgan Stanley szerint a Bitcoin év elej óta tartó szárnyalását alapvetően három tényező erősítette.

Az egyik, az újabb kriptodevizák megjelenése, amelyek kibocsátása során a befektetők Bitcoint használhattak fel azok megvásárlására (az egyik legismertebb alternetív kriptodeviza az Ethereum).

A másik a Kínában érezhető hatalmas aktivitás a Bitcoin bányászatban. Már évekkel ezelőtt több cikk is felhívta a figyelmet, hogy a kriptodeviza kínai népszerűsége a hatalmas számítástechnikai kapacitások mellett annak köszönhető, hogy nagy az igény az ázsiai országban a hatóságok által nem kontrollálható fizetési megoldás iránt.

A harmadik fontos ok a japán és koreai kereslet felfutása. Japánban áprilisban hoztak olyan törvényt, amely elismeri hivatalos fizetési eszköznek a Bitcoint, s ez segítette a kriptodeviza forgalmának emelkedését. A Bitcoin árfolyama az év végi 950 dollár körüli szintről múlt hét végére 3000 dollár fölé emelkedett a coindesk adatai szerint, innen esett vissza mára 2500 dollár alá.

A Morgan Stanley elemzői szerint ugyanakkor a legtöbb hatóság és befektető nem alternatív fizetőeszközként tekint még most sem a Bitcoinra, hanem befektetési eszközként. Szerintük a deviza árfolyamának hatalmas ingadozásai gátolják azt, hogy valóban széles körben elterjedt fizetőeszköz váljon belőle.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!