Hosszabb távú, pozitív fordulatra számít a forint euróval szembeni árfolyamában a népszerű amerikai befektetési portál, a SeekingAlpha egyik szerzője. A mintegy 3 millió regisztrált felhasználóval rendelkező portál a hagyományos hasonló oldalakkal ellentétben általában nem a brókercégek és befektetési bankok elemzőinek véleményét közli, hanem jellemzően magán és intézményi elemzéseket, írásokat, így az oldalon megjelent prognózisokat, véleményeket ennek megfelelően és helyen érdemes néha kezelni.

A cikk szerzője már április közepén arra számított, hogy a tartós pozitív fordulat elérkezik a keresztárfolyamban, annak megerősítéséhez szerinte az akkor 300 forint alatt tartózkodó kurzus 290 alá süllyedésére lett volna szükség. Akkori álláspontja szerint több tényező is a forint erősödését indokolta volna. Az egyik ilyen, hogy márciusban már nagyon alacsony volt a defláció Magyarországon, sőt áprilisban a pénzromlás üteme ismét a pozitív tartományba lendült, eközben az eurózónában a deflációs folyamatok erősödésére lehet számítani.

Másrészt a magyar gazdaság növekedési üteme  -  bár az IMF előrejelzése szerint az idei GDP bővülés üteme 2,7 százalék lesz a tavalyi 3,6 százalék után - jóval az unió átlaga feletti. A pénzromlás üteme vélhetően az MNB célja alatti tartományban van, s ezért további kamatvágások következhetnek, de eközben az ECB is masszív kvantitatív lazítást hajt végre, s ennek euróra gyakorolt negatív hatásai erősebbek az MNB vágások forintgyengítő hatásánál - véli a szerző, aki kiemeli azt is, hogy a munkanélküliségi ráta a tavaly év végi 8,3 százalékról március végére 7,8 százalékosra csökkent.

Szerinte jó hatással lehet a forint árfolyamára, ha a hitelminősítők lépnek és javítanak a magyar besoroláson. Úgy véli, a görög válság okozta fertőzés vélhetően nagyobb negatív hatással lehet az euróra, mint a forintra. A forint elmúlt havi gyengülése szerinte az európai kötvénypiacon lezajlott eladási hullámnak tudható be, s úgy véli, a keresztárfolyam rövidtávon megnézheti akár a 320 eurós szintet is, ezután viszont hosszabb távú forinterősödésre lehet számítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!