Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első kereskedési napok csalódást jelenthetnek az Angry Birds nevű játékot kifejlesztő Rovio befektetőinek a tőzsdén. A társaság részvényei ugyan múlt pénteken még kibocsátási árfolyamukat 7 százalékkal meghaladó értéken is gazdát cseréltek a Nasdaq Helsinki-n. Azonban azóta esésnek indultak, s tegnap már 5 százalékkal a kibocsátási árfolyamuk alatt cseréltek gazdát - írja a CNNMoney.

A befektetők alapvetően megosztottak a részvénye megítélésével kapcsolatban. Az optimistábbak úgy vélik, a Roviónak jó esélye van arra, hogy átvegye Nokia korábbi szerepét a finn tőzsdén, és "nemzeti részvénnyé" váljon. A pesszimisták viszont attól tartanak, hogy a cég alapvetően egytermékes és a 3,6 milliárd letöltést megélő Angry Birds után nincs igazán semmi a tarsolyában.

Richard Holway, a TechMarketView elnöke az olyan kudarcokra emlékeztet, mint például a King Digital Entertainment. A Candy Crush játék fejlesztője 2014-ben bocsátotta ki részvényeit, azonban nem sikerült később újabb népszerű fejlesztéssel előrukkolnia, s végül tavaly 20 százalékkal a kibocsátási árfolyam alatt vásárolták fel a cég papírjait.

Szintén óvatosságra inthet a Farmville nevű játékról híres Zynga esete. A cég részvényei eredetileg 10 dolláros árfolyamon debütáltak 2011 decemberében. Később ugyan 14 dollár felett is járt az árfolyama, azonban a Facebook-kal való együttműködés véget értét követően meredek lejtmenet következett. A társaság részvényei jelenleg 3,82 dolláros árfolyamon cserélnek gazdát.

Az optimistábbak szerint a Rovio teljesen más történet, a cég ugyanis Angry Birds játéka köré sikeresen épített ki egy franchise birodalmat, s hatalmas lökést adott a figurák népszerűségének a tavaly mozikba került Angy Birds film is.

Bár a cég 2015-ben hatalmas leépítéseket és költségcsökkentést hajtott végre - 40 százalékát elbocsátotta alkalmazottainak és új vezérigazgató került a cég élére - akkor még nem sikerült megfordítania a kedvezőtlen tendenciákat.

Mostanra azonban a filmnek köszönhetően - melynek folytatását 2019-re tervezik - a cég árbevétele a második negyedévben éves összehasonlításban már 94 százalékkal emelkedett. Kati Levoranta, a cég vezérigazgatója a CNNMoney-nak nyilakozva úgy vélte, a cég most igazán jó formában van és világos stratégiával rendelkezik a jövőre vonatkozóan, most minden azon múlhat, hogyan lesznek képesek azt végrehajtani.

Kaj Hed, a cég fő tulajdonosa a bevezetéskor elmondta: a részvénykibocsátásból befolyó összeg egy részt szektorbeli felvásárlásokra kívánják fordítani. A játékszektor szerinte ugyanis komolyabb konszolidációs hullámnak néz elébe és ebből szeretnének profitálni. Meglátása szerint az iparágban most nagyon sok szereplő azzal a választással kell szembesüljön, hogy részt vesz-e egy ilyen konszolidációban, vagy önállóan szeretne tőzsdére lépni. Ez utóbbi sokak számára túl nagy falat lenne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!