A jövő heti kibocsátásokat az ÁKK már meghirdette, így a következő hetek aukcióinak tapasztalatai alapján mérlegel majd az államadósság-kezelő − mondta a Napi Gazdaságnak Borbély László általános vezérigazgató-helyettes.

Lapunk kérdésére, miszerint sor kerülhet-e a túl magas hozamigénnyel benyújtott ajánlatok elutasításával végződő aukcióra, Borbély elmondta: a túl magas hozam relatív, a piactól való távolság alapján mérlegelnek, így a kifutást az aukción kialakuló konkrét helyzet határozza meg. Egy esetleg sikertelenül végződő kibocsátás esetén is rendelkezésre áll a szükséges finanszírozási tartalék − hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

A Reuters adatai alapján idén a devizaadósság refinanszírozása már megoldott, az év végéig viszont mintegy 560 milliárd forintnyi diszkontkincstárjegy fut ki. Az MNB októberi adatai szerint a kormányzat 1732 milliárd forintos betétállománnyal rendelkezett a jegybanknál, amelynek oroszlánrészét, 1087 milliárd forintot a 2008-as IMF-hitelkeret fennmaradó része teszi ki. Ezenfelül szélsőséges esetben felmerülhet az állami magán-nyugdíjpénztári vagyon további elemeinek értékesítése is a forrásbevonásra.

A pénteki, jelentős napon belüli hozamemelkedés kapcsán Borbély elmondta, természetesen figyelemmel kísérik a piaci fejleményeket. Mint hozzátette, a likviditás 2008 őszéhez hasonlatos befagyásához vezető folyamatról beszélni egyelőre korai lenne. Akkor a Lehman Brothers szeptember közepi csődjét követően kezdődött meg a külföldi befektetők kezében lévő állomány drasztikus leépülése, a befagyás és a piacról való finanszírozás ellehetetlenülése pedig már több száz milliárdos csökkenés után következett be októberben.

A piac mindenesetre idegesen fogadta a leminősítést, a Bloomberg adatai alapján a tízéves államkötvények hozama 10 százalék fölé szökött, míg a CMA Datavision adatai szerint az ötéves magyar papírok bedőlése ellen biztosító cds-felár 41 bázisponttal megugorva 644 bázisponton új történelmi csúcsot állított be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!