Egyre rosszabb a helyzet Amerikában, a válság óta nem volt ilyen

A Wall Street-i elemzők olyan ütemben rontják a tőzsdei cégek várható profitjára vonatkozó előrejelzésüket, amire utoljára a pénzügyi válság idején volt példa.
Napi.hu, 2016. március 9. szerda, 20:03

Az év elején az elemzők még enyhe, átlagosan 0,3 százalékos eredménynövekedést vártak az első negyedévben az S&P 500-as indexben szereplő cégektől, ez mostanra 8 százalékos csökkenésére változott - írja a Wall Street Journal a FactSet adataira hivatkozva. Ez a legnagyobb mértékű romlás 2009 első negyedéve óta, akkor két hónap alatt 24 bázisponttal zuhantak a negyedéves profitokra vonatkozó várakozások.

A profitvárakozások romlásáért a lap szerint egyértelműen az erős dollár és gyengélkedő olajárfolyam kombinációja a felelős. Az elemzők előrejelzéseik felülvizsgálatával általában megvárják a cégek gyorsjelentésének megjelenését. Ugyanakkor az első negyedéves pesszimizmus az elemzők körében nem új keletű, a FactSet szerint az elmúlt évtizedben az az év első két hónapjában átlagosan 3,6 százalékkal csökkenni szokott.

Ha beigazolódna az elemzők várakozása - amely figyelembe véve a folyamatokat még tovább is csökkenhet - akkor az idei első negyedév már zsinórban a negyedik lenne a Wall Streeten, amikor éves összehasonlításban zsugorodik az S&P 500-as indexben szereplő cégek nyeresége. Erre szintén nem volt példa a 2008-2009-es pénzügyi válság óta. Ha valóban bekövetkezne a 8 százalékos eredménycsökkenés, akkor ez lenne a legrosszabb negyedév 2009 harmadik negyedéve óta, akkor 16 százalékos volt a visszaesés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .