A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Immár egy hónapja igazából csak oldalazgat a BUX index, azonban egyre több aggodalomra okot adó jelet mutat grafikonja. A mostani értékeken az index ugyan még 50 napos mozgóátlaga felett van, új mélypont nem látszik, azonban letört a június óta tartó emelkedéshez tartozó RSI trend, ez pedig az első figyelmeztető jelzés szokott lenni a trend változására, egy esetleges trendfordulóra.

Az index október közepét követően alacsonyabb csúcsot is épített 19 300 ponton, azonban az eltérés a 19 500-as indexcsúcshoz képest nem számottevő, úgyhogy emiatt még nem kell trendfordulótól félni. Az oldalazó mozgás egyébként érthető, a mutatónak illik megemésztenie a több hónapig tartó felfelé menetelést, s meglehetősen erős ellenállási zóna állította meg, ami 19 600 és 20 000 pont között húzódik. Az utolsó legitim mélypont a grafikonon 18 300 pontnál található, ha folytatódna a csökkenés és elesne a 18 700 pont körüli korábbi mélypont és az itt húzódó 50 napos mozgóátlag, talán ez a szint szabhatna gátat egy további esésnek. Ezt a szintet jelenleg a júniusban indult emelkedéshez tartozó felfelé tartó trendvonal is erősíti.

Kép: Napi grafikonok

Az OTP az indexhez hasonlóan viselkedik, a felfelé menetet megállította a korábbi dupla csúcs alakzat "völgypontja" 4400 forint magasságában, azonban az ide vezető emelkedés trendvonala az 50 napos mozgóátlaggal együtt egyelőre sértetlen, s új alacsonyabb mélypont nincs a rövid távú grafikonon. Itt azonban időközben már kialakult egy alacsonyabb csúcs 4230 forinton, alacsonyabb mélypontról azonban csak a 3800 forintos támasz törésekor kellene beszélni. Ráadásul ha ez megtörténne, akkor egy erősen fej-vállak tetőre emlékeztető nyakvonal törése is megtörténne, amely 3500 forint magasságába mutat. Az aggasztó a forgalom teljes hiánya, de ez persze érthető jelenség a gyorsjelentést megelőző időszakban.

Az elmúlt napok nagy nyertese a várakozásokat meghaladó eredményről beszámoló Magyar Telekom volt. A távközlési részvény árfolyama 390-ről 420 forint közelébe száguldott, itt azonban a korábbi sávozó mozgás alját jelentő szint rögtön ellenállást jelentett az árfolyam számára, s több, trendfordulatot sejtető gyertyaalakzat is feltűnt a grafikon. Szeptember elejéhez képest a részvény képe mindössze annyit változott, hogy 435 forint magasságában új, alacsonyabb legitim mélypont alakult ki, s ezt kellene átvinnie az árfolyamnak ahhoz, hogy pozitívabbá váljanak a részvény kilátásai.

A Mol kilátásai még mindig kedvezőek, annak ellenére, hogy nem volt tartós az árfolyam kitörése a 18 100 és 18 900 forint közötti sávból. Mivel a sávozó mozgás inkább trendfolytató, mint trendfordító alakzat, ezért amíg 18 100 forint alá nem zár a kurzus, reménykedni lehet a korábbi emelkedés visszatértében. Ezen még a korábbi sikertelen kitörési kísérlet sem változtat, ugyanis a sávozásnál gyakoribb a korai kitörés jelensége, mint a fals kitörésé, amikor is az árfolyam a sávba való visszatérés után az ellenkező irányban távozik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!