A PannErgy tájékoztatása szerint a Győr környéki geotermikus kútfúrás elérte az előirányzott rétegeket. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy az elért rétegben a termálvíz 95 - 100 liter/másodperc szabad kifolyásos vízhozamra képest 97-98 Celsius fok hőmérséklet mellett. A lemélyítés befejezését követően a következő napokban megvalósul a kút hosszú távú tesztelése és termeltetése, amely során megállapításra kerülnek a kút pontos hidrodinamikai tulajdonságai - vízhőfok, kútfejnyomás, hozam - és a réteg vízadó képessége. Május elején folytatódnak a kútfúrási munkálatok a harmadik geotermikus kúttal.


A DD Energy 2014. december 7-én kezdte el a Győri Geotermikus Projekt beruházás részeként megvalósuló második kút fúrását. A PannErgy az első kút fúrásának eredményét szeptember első felében ismertette. Az elért rétegből érkező termálvíz felszínen 100-110 liter/ másodperc szabad kifolyásos, szivattyúval pedig 150-200 liter/másodperces vízhozamra képes. A víz 2 300 méter mélyen 100,5 Celsius fokos, felszínre hozva pedig közel 97-98 Celsius fokos. A megcélzott mélység elérése 60 napig tartott.

A győri projekt kivitelezése során a társaság az előzetes tervek szerint 2 termelő és 2 visszasajtoló kút fúrásával számolt. Bár a péri kút igen kedvező paraméterekkel rendelkezik, egy októberben módosított környezeti hatásvizsgálat szerint a termelő kutakat Bőny térségében mélyítenék le, míg a visszasajtolás Pér térségében valósulna meg.

A győri projekt a PannErgy következő nagy dobása, a társaság korábban már két nagyfogyasztóval is szerződött. A társaság először az Audival kötött hőszállítási szerződést, ennek keretében éves szinten legalább 367 ezer GJ szállításáról állapodtak meg. Majd a győri távhőszolgáltatóval is asztalhoz ültek, és éves szinten az előzetesen rendelkezésre álló adatok alapján 180 TJ hő szállítására szerződtek.

A beruházás finanszírozása úgy tűnik, megoldott, ugyanis a PannErgy tavaly novemberben számolt be arról, hogy a Magyar Export- Import Bank Zrt-vel (Eximbank) közel 18 millió eurós beruházási hitelszerződésről állapodott meg. Továbbá a vállalat két leánya, a DD Energy Termelő és Szolgáltató Kft., valamint az Arrabona Geotermia Kft. korábban 1-1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Tóth Péter, a PannErgy vezérigazgatója a Portfolio-nak korábban adott nyilatkozatában a győri beruházás költségvetését mintegy 8,5 milliárd forintra becsülte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!