Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány hónappal ezelőtt még sok befektető úgy gondolt az európai bankokra, hogy azok 2016 legjobb részvénybefektetései lehetnek. Azóta azonban nagyot fordult a világ, a negatív kamatok, a várakozásoktól jelentősen elmaradó profitok nyomán hatalmas eladási hullám indult a szektorban. A vezető európai bankok részvényeit tömörítő Stoxx European Banks 600-as részvényindex pénteken immár zsinórban hatodik hete csak esik. Ilyen hosszú negatív szériára utoljára 2008-ban volt képes a mutató - írja a Marketwatch. Akkor május elejétől kezdve 10 héten keresztül esett az index.

A jelenlegi környezet az európai bankok számára nagyon, nagyon rossz - mondta Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénystratégája. Úgy gondolom, hogy egy teljes gazdasági cikluson keresztül megkérdőjelezhetővé vált, hogy a szektor ki tudja termelni egyáltalán a forrásköltségeit. Ezért ezek a részvények most egyáltalán nem vonzóak a hosszútávon gondolkodó befektetők számára - tette hozzá.

Ráadásul a szektor kilátásai egy olyan időszakban kezdtek el jelentősen romlani, amikor amúgy is rossz a hangulat a világ tőzsdéin. Az év rosszul indult, a tőzsdéken a zuhanó olajárak és a kínai gazdaság lassulása miatti félelmükben amúgy is inkább eladnak a befektetők. A Stoxx Europe 600-as, általános részvényindexe 11 százalékot esett az év eleje óta, a bankszektor indexe eközben 20 százalékot meghaladó mértékben csökkent.

A Stoxx Europe 600 Banks Index egy éve
Kép: www.marketwatch.com

Garnry szerint a bankrészvények zuhanása a jelenlegi környezetben még furcsának is tűnhet, hiszen az európai gazdaság növekszik, s az ECB agresszív monetáris lazítása elvileg jót kéne tegyen a pénzügyi szektornak. Azonban most Európában más a helyzet, s ez aggodalomra adhat okot, mivel a bankok az európai gazdaságban fontosabb szerepet töltenek be, mint az Egyesült Államokban - mondta a szakértő. Ott a jól működő piacnak hála a vállalatok könnyebben lépnek a kötvénypiacra, s szerezhetnek alternatív finanszírozást a kereskedelmi banki hiteleken túl.

A szektor együttes rossz teljesítményében természetesen egyedi történetek is szerepet játszanak, ilyen például a Deutsche Bank, amelynek részvényei a fájdalmas átalakítása folyamat közepette estek év eleje óta 32 százalékkal, vagy a masszív negyedik negyedéves vesztesége nyomán szintén több mint 30 százalékot zuhanó Credit Suisse.

Garnry szerint azért az egyedi történeteken túl más is szerepet játszik nagy lejtmenetben. Az ECB által erőltetett negatív kamatok a bankok számára azt jelentik, hogy gyakorlatilag fizetniük kell a mérlegükben tartott készpénz után, miközben a nettó kamatmarzsaik csökkennek. Ráadásul a kinn lévő hitelek állománya kifejezetten magas, ami azt eredményezi, hogy a jövőbeni növekedés alacsony lehet - tette hozzá. Ehhez jön hozzá a félelem, hogy a gazdasági növekedés lassulhat.

Ráadásul egyre szigorúbb szabályozások lépnek életbe a szektorban, ami nyomás alá helyezi a korábban jó profittermelő képességgel rendelkező tőkepiaci üzletágakat. A lassuló növekedés a tanácsadói és a vállalatfelvásárlási üzletágakat sújtja. Összességében nem túl vidám jelenleg európai banknak lenni - összegezte a helyzetet a Saxo Bank szakértője.

Bár a Saxo Bank az év elején már elég pesszimista volt az európai bankokkal kapcsolatban, Garnry szerint a mostani áresés után már adódnak kedvező, rövidebb távú lehetőségek a piacon. Szerintük taktikailag el lehet kezdeni keresni a kedvező vételi lehetőségeket az európai bankszektorban és az autóipari cégek részvényei között, az árak ugyanis túl gyorsan estek, túl sokat. Innen nagyon könnyen jöhet egy hirtelen pozitív fordulat -tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!