A hurrikánok jellemzője, hogy a vihar belsejében, ahol az örvénylő légáramlatok középpontja van, síri csend honol, az ég felhőtlen, s elképzelni is nehéz, hogy többszáz kilométeres sebességgel tomboló viharon keresztül vezet az út oda. Tovább haladva azonban ismét tombolni kezd a pusztító légörény. A pesszimista szakértők a jelenlegi helyzetet, a gazdaság élénküléséről szóló jeleket és a részvénypiac március óta tartó hihetetlen emelkedését ehhez hasonló helyzetként írják le, s jóslataik szerint a válság java még csak ezután érkezik.

A medvék kórusának kezdőhangját Mark Möbius, a Templeton Asset Management igazgatója adta meg néhány héttel ezelőtt, aki arra figyelmeztette a befeketetőket, akáér 20-30 százalékos korrekció is jöhet a feltörekvő országok részvénypiacain. Az aggodalmaskodók táborához csatlakozott múlt héten Bob Prechter, az 1987-es krachot és a mostani rallyi is időben megjósló technikai elemző, mondván, ideje zárni a longokat, mivel olyan lefelé tartó hullám jön, amely a márciusi mélypontok alá viszi majd a vezető részvényindexek értékét.

Előkerültek a huhogók


Azóta az amerikai pénzügyi sajtó sorra találja meg a bear fundok kezelőit, akik olyan termékeket kínálnak a befektetőknek, amelyek a gazdasági és tőzsdei visszaesés esetén biztosítanak kedvező hozamokat. Az amerikai részvények drasztikusan túlértékeltek, mivel a pénzügyi válság utóhatásaként a fogyasztói kiadások alacsony szinten maradnak - vélte a Bloombergnek nyilatkozó David Tice, a Federated Investors Inc. vezető portfolió-menedzsere. A március eleje óta tartó emelkedésben az S&P 500-as index 12 havi gördülő EPS-e 18,65-re emelkedett, a legmagasabbra 2004 decembere óta a Bloomberg adatai szerint. Nagyon szeretném, ha a növekedés évei visszatérnének a gazdaságba, de reálisan kell látni, hogy ehhez még évekre van szükség - mondta a szakember.


Tice szerint az S&P 500-as index 400 pontig fog süllyedni a következő időszakban, s ezért ha tovább emelkednének az árak, tovább növeli portfolióiban az eladási opciók arányát. A medvehívő szerint a márciusi mélypontok óta tartó emelkedés nem volt váratlan a hatalmas esést követően. Úgy véli, a nemzetközi részvényindexke a következő időszakban esni fognak, s benéznek majd márciusban tapasztalt mélypontjai alá. Az általa kezelt alapok tavaly 27 százalékos hozamot tudtak felmutatni az S&P 500-as index 38 százalékos csökkenése mellett. A részvénypiacba vetett befektetői bizalom a Bloomberg felmérése szerint régóta nem látott magasságba emelkedett.


Tice azonban úgy véli, hogy a gazdaság talpraállásába vetett bizalom nem reális, mivel az ingatlanárak esése által okozott sebek mélyek az amerikai fogyasztók vagyonában, s ezért költéseik nyomtott szinten maradnak még egy jó darabig. A várható visszaesés miatt alapjaiban aranybánya részvényeket is tart, mivel szerinte a kormányzati költések miatt növekvő deficit az amerikai költségvetésebn a dollár értékevesztését fogják okozni.

Kerüld a bankokat a shorttal!


A medve-alapoknak egyébként meglehetősen hasonló a működési logikájuk, s az azokat kezelők érvrendszere sem áll távol egymástól. Indexkere eladási opciók, részvényekre short-pozíciók, nemesfémekre vagy az azt bányászó társaságok részvényiere nyitott long pozíciók. Az egyik ilyen alap menedzsere, Doug Noland ugyanakkor a pesszimistákat is figyelmezteti, nem minden papír alkalmas a shortolásra. A Federated Prudent Bear Market Fund kezelője szerint már nem érdemes, sőt veszélyes shortokat nyitni a banki részvényekre.


Cikkünk folytatódik



Ennek oka, hogy a pesszimisták részéről hatalmas shortállomány épült ki ezekre a részvényekre, amelyek ugyanakkor az első számú célpontjai a kormányzati segítségeknek. Ezért váratlan és heves lehet a bennük elinduló felfelé hullám, amit az elmúlt néhány hónap is jól példáz. Szerinte az olyan papírok a jó short-célpontok, ahol még kicsi az esésre játszó befektetők aránya. Ilyenek lehetnek a kiskereskedelmi cégek részvényei és a ciklikus fogyasztási javakat előállító cégek papírjai, amelyek felfelé indultak a gazdaság magához térésében reménykedő befektetők vásárlásai során.

A hosszú menetelés

Tény, hogy a mostani emelkedés, amelyről biztosan lehet állítani, múlt csütörtökig kitartott a világ részvénypiacain, máris büszkélkedhet azzal, hogy túlélte az 1929-es tőzsdei összeomlás követő medvepiac rallyt. Az akkori ellenirányú mozgás 1929 november 13-tól tartott 1930 április 17-ig, azaz a mélypont és a csúcs között 156 naptári nap telt el, eközben a Dow Jones Ipari Átlag értéke közel 50 százalékkal emelkedett. Múlt hét csütörtökön a március 6-án született bika 161. napját számlálhattuk, a Dow emelkedése ezalatt alig maradt el az 1929-30-ban tapasztalttól. Akkor rövid idő alatt 30 százalékos esés követte a hegymenetet, s a lefelé tartó úton még számos medvepiaci rallyt bemutatott az amerikai részvénypiac, míg végül korább csúcának mindössze 15 százalékán elérte mélypontját néhány évvel később.

A medvehívők nyilván ezt a forgatókönyvet látják szemük előtt, amikor az áresésben hisznek. Ugyanakkor számukra lehet a legfájdalmasabb, ha a piac eközben újabb és újabb csúcsokra tör.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!