Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A New York-i székhelyű csoport immár három éve sikertelenül próbál jelentősebb üzleteket tető alá hozni az országban. Stephen Schwarzman, a Blackstone társalapítója ekkor csatlakozott az orosz állami kézben lévő, 10 milliárd dollárnyi vagyon felett diszponáló Orosz Közvetlen Befektetési Alap tanácsadó testületének (Russian Direct Investment Fund). Az alap célja eredetileg az volt, hogy közvetlen tőkebefektetéseket hajton végre gyorsan növő orosz cégekben, úgy, hogy eközben megpróbálja irántuk a külföldi tőke érdeklődését is felkelteni. A Blackrockhoz ekkor csatlakozott szenior tanácsadóként Dmitri Kushaev, az ING korábbi vezető orosz befektetési bankára is. A Blackrocknak hivatalos irodája nincs Oroszországban, s most úgy döntött, az országban működő tanácsadói szerződéseit sem újítja meg - írja a lap.

Az ügyhöz közelálló források úgy vélik, a lépéssel a Blackrock végleg feladja erőfeszítésit, hogy betörjön az orosz piacra. A nyugati tőkebefektetések az elmúlt időszakban amúgy is teljesen lefagytak Oroszországban, a klasszikus kockázati tőketársaságok ugyanis nem tudták felvenni a versenyt a Kreml által támogatott ipari és pénzügyi csoportokkal, s a helyzetet csak súlyosbították az Egyesült Államok és az EU szankciói, amelyeket az ukrajnai katonai akciók miatt hoztak az országgal szemben.

A Blackrock nem az első befektető, aki visszavonulót fújt az országban. A hó elején a DMC Partners fejezte be tevékenységét. A céget három volt Goldman Sachsos vezető - közöttük a bank korábbi oroszországi vezetője - hozta létre, a bezárásról akkor döntöttek, amikor nem sikerült összehozniuk a korábban tervezett 2 milliárd dolláros összeget az országban történő kockázati tőkebefektetésekre szakosodott alapjukhoz.

A szankciók következtében az EBRD is felfüggesztette az új befektetéseket Oroszországban - emlékeztet az FT. A nemzetközi vállalatfelvásárlásokra és akvizíciókra szakosodott cégek már az ukrán válság kirobbanása előtt is nagyon óvatosan mozogtak az orosz piacon, az FT szerint  elsősorban az átláthatatlan jogrendszer, a korrupciótól való félelem és a sokszor erőteljes politikai beavatkozás miatt. Az amerikai Carlyle másodszor 2005-ben vonult ki a piacról, akkori elmondásuk szerint az Oroszországban elérhető megtérülés egyszerűen nem érte meg a kockázatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!