Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A JPMorgan Chase brókerei még pénteken tették közzé legújabb, a térség részvénypiacaira vonatkozó megfigyeléseiket, melyben felülsúlyozásra, azaz egyértelmű vételre ajánlják a régiós papírokat szemben a korábbi eladásra buzdító, alulsúlyozotti megítéléssel. A brókerház érvelése szerint a gazdasági növekedési kilátások Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban is egyre jobbak, s a jövőben tovább javulhatnak az eurózóna vártnál gyorsabb talpra állása miatt - írta a Bloomberg.

A JPMorgan szerint a költségvetés külső finanszírozási kockázatai eltűnőben vannak, a CDS-felárak egyre alacsonyabbak, a növekedési kilátások pedig javulnak a térség három országában. Csehországban, Lengyelországban, de Magyarországon is drámai javulást mutat a külkereskedelmi mérleg, a tavalyi rekordértékű 8,8 milliárd eurós első féléves deficit után az idei első félévben 1,4 milliárd eurós többletet érve el - írta a Reuters.

A bankház szakértői szerint a közép-kelet-európai országokat tovább segítheti az is, hogy Németország a várakozásokon felüli gazdasági teljesítményt nyújthat a következő időszak során.

A gazdasági előrejelzések tekintetében is optimista a JPMorgan; míg Lengyelországban minimális bővülést vár, Csehországban és Magyarországon mindössze 3 százalékos GDP-csökkenésre számít (a magyar kormány legutóbbi előrejelzése szerint 6,7 százalékos zsugorodás várható hazánkban, míg Csehországban 4,3 százalékos mínuszt prognosztizált a kormányzat).

A hírre meglódultak a térség részvénypiacainak irányadó indexei, a varsói tőzsde WIG20 indexe világszerte a legjobban teljesítő irányadó mutató volt a hét utolsó kereskedési napján. A WIG20 4,1 százalékos emelkedés után 2235 pont közelébe ugrott, ezzel heti teljesítménye közel 7 százalékos pluszra volt elegendő.

A régiós indexek szárnyalása az MSCI feltörekvő piaci részvényindexén is lendített egyet, így az 1,1 százalékos pluszban zárt pénteken, ezzel heti mérlege mindössze 0,8 százalékos mínusz lett. Az előző napok negatív hangulatát elsősorban a kínai kormány azon bejelentése táplálta, miszerint központilag korlátozzák a hitelezést az ázsiai országban, hogy ezzel lassítsák a világ harmadik legnagyobb gazdaságának növekedését.

Sanghajban fittyet hánytak a kínai kormányzat korlátozó intézkedéseire, a Shanghai Composite Index 1,7 százalékos emelkedést jelzett a hét utolsó kereskedési napján azt követően, hogy a világ legnagyobb piaci értékű pénzintézete, az Industrial & Commercial Bank of China Ltd. az elemzői várakozásoknál magasabb profitról számolt be a második negyedévre vonatkozóan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!