A kereslet már az előző, november 17-i aukción visszatért, és a hozamsáv is szűkült, de az aukciós hozamok szeptember vége óta először kerültek a másodpiaci hozamok alá. A 3 éves kötvény iránt volt a legnagyobb, több mint négyszeres túlkereslet, ebből az ÁKK a meghirdetettnél többet, a két hosszabb lejáratú kötvényből a meghirdetett mennyiséget adta el.

Az aukció az első kötvényaukció volt azóta, hogy a kormány két hete bejelentette: megállapodást kezdeményez az IMF-fel, majd egy hete a Moody's befektetésre ajánlott szint alatti kategóriába rontotta az ország hitelminősítését. Az ÁKK a 3 éves kötvényből a korábban megszokott 20 milliárd forint helyett már az előző aukción is csak 15 milliárd forintot kínált. Az 5 éves kötvényt a megszokott 15 milliárd forintnál alacsonyabb, 12 milliárd forint összegben hirdette meg, a 10 éves kötvényből viszont a megszokott 8 milliárd forintnyit vitte aukcióra.

A 3 éves kötvényre a mostani aukción 8,44 százalékos átlaghozam alakult ki, 6 bázisponttal magasabb az előző, két héttel ezelőtti aukció 8,38 százalékos átlaghozamánál, viszont 39 bázisponttal alacsonyabb a 3 éves papír 8,83 százalékos szerdai másodpiaci referenciahozamánál. A 2014/D jelű  3 éves kötvényre 70,9 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók. Az ÁKK 18 milliárdot - vagyis a meghírdetetnél három milliárddal többet fogadott el.

Az 5 éves kötvény aukciós átlaghozama 8,70 százalék lett, 2 bázisponttal több a 8,68 százalékos előző aukciós hozamnál, de 17 százalékkal alacsonyabb az 5 éves kötvény 8,87 százalékos szerdai másodpiaci referencia hozamánál. A 2017/A jelű 5 éves, 27,2 milliárd forint ajánlat érkezett, az ÁKK a meghirdetett 12 milliárd forinttal megegyező összegben fogadott el ajánlatot.

A 10 éves kötvényre 8,78 százalékos aukciós átlaghozam alakult ki, ez azonos az előző aukció átlaghozamával, de 14 bázisponttal elmarad a 10 éves kötvényre kalkulált 8,92 százalékos szerdai másodpiaci referencia hozamtól. A 2022/A jelű 2022. június 24-én lejáró 10 éves kötvényt kétszeres túljegyzés, 16,795 milliárd forintos ajánlattétel fogadta. Az ÁKK a meghirdetett 8 milliárd forinttal megegyező értékben fogadott el ajánlatokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!