Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A chicagói opciós tőzsdét (CBOE) üzemeltető CBOE Global Markets weboldala túlterhelés miatt majdnem összeomlott a kereskedés elején, közép-európai idő szerint vasárnap éjfélkor - írta az MTI.

Az egyhónapos bitcoin futures jegyzése 15 460 dolláron nyitott, egy rövid időre csökkent, majd 18 700 dollárra emelkedett a CBOE Futures Exchange (CFE) felületén. Közép-európai idő szerint hajnali fél négykor 17 940 dolláron, 16 százalékos pluszban állt a jegyzés, az ügyletek száma pedig 2211-re rúgott. A végső elszámolási árat a New York-i székhelyű Gemini online kereskedési felület adja majd a lejárat napján, közép-európai idő szerint 22 órakor.

A Gemini kereskedési felületén hétfő reggel fél nyolckor 9,86 százalékos nyereségben, 16 773 dolláron jegyezték a bitcoint, négy órával korábban pedig 16 464 dolláron állt az árfolyam.

A luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedési platformon fél négykor 15 587 dolláron, reggel fél nyolckor pedig 16 107 dolláron, 9,44 százalékos pluszban állt a jegyzés.

A származtatott tőzsdei termékek kereskedését felügyelő amerikai hatóságok december 1-jén adtak engedélyt két nagy amerikai tőzsdeüzemeltető csoportnak a bitcoin határidős ügyletek bevezetésére.

Elsőként a CBOE Global Markets vezette be - vasárnap - a bitcoin határidős ügyleteket, a származtatott tőzsdei termékek, a derivatívák legnagyobb tőzsdéjét működtető Chicago Mercantile Exchange (CME Group) december 17-én követi példáját.

Az Egyesült Államok második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszere, a Nasdaq a tervek szerint a jövő év elején indítja be a bitcoin határidős ügyleteket. A bitcoin futures ügyletek bevezetésével az intézményes befektetők számára is elérhető eszközzé válnak a kriptodevizák.

Amerikai nagybankok és brókercégek vegyesen fogadták a bitcoin határidős tőzsdei ügyletek bevezetésére. Több nagy befektetési bank, köztük a Citigroup és a JPMorgan Chase, valamint olyan brókercégek, mint a Charles Schwab és TD Ameritrade egyelőre kivár, nem vesz részt a kereskedésben.

A bitcoin árfolyama az idén rohamosan emelkedett, de rendkívül nagy kilengések jellemzik a kereskedést. Piaci szereplők szerint a határidős tőzsdei ügyletek bevezetése nem feltétlenül csökkenti a digitális deviza árfolyamának drasztikus változásait.

A világon legismertebb és legnépszerűbb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Szatosi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben.

A bitcoin digitális pénz, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását semmilyen központi szervezet nem irányítja, és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!