Még soha nem adott el annyi iPhone-t az Apple, mint a tavalyi negyedik negyedévben. A számokon az látszik, hogy a vásárlók már ki voltak éhezve a nagyobb kijelzős okostelefonokra az Apple-től is, miután a versenytársak már régóta ontják a piacra a "phableteket". Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus piacra dobásának köszönhetően 74,5 millió darab iPhone-t adott el a cég az október-decemberi időszakban, ami 46 százalékos növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva. Ez az elemőzi várakozásokat is felülmúlta, a konszenzus szerint ugyanis 66,5 millió darabos eladást vártak a piacok.


Ráadásul az értékesítéseket visszafogták, hogy hetekig szűkös kapacitásokkal küzdött az Apple a legfontosabb piacain, például az Egyesült Államokban és Kínában, ahol heteken keresztül várakozásra voltak ítélve a vásárlók.

Különösen Ázsiában népszerűek a nagykijelzős okostelefonok, így Kínának nagy szerepe volt abban, hogy új csúcsot döntöttek az eladások. Kínában 70 százalékkal ugrottak meg az Apple bevételei az előző év azonos negyedévéhez képest, a harmadik negyedévhez viszonyítva pedig több mint 150 százalékos volt a növekedés mértéke. A Canalys adatai szerint Kínában az Apple lett a legnagyobb okostelefon-gyártó a negyedévben.

Az iPad értékesítései viszont nem alakulnak ilyen fényesen. Folytatódott a negyedévek óta tartó tendencia, megint csökkentek az eladások: most 18 százalékkal adott el kevesebb táblagépet, mint egy évvel ezelőtt. Viszont a Macintosh számítógépek piaci részesedést szerzett a PC-gyártók között, eladásai 14%-kal ugrottak meg, miközben a világban 2 százalékkal kevesebb számítógépet adtak el.

Elkapkodják az iPhone 6 Plust

A profitabilitás szempontjából kedvező, hogy az értékesítés megugrásában nagy szerepe volt a drágább készülékeknek. Az iPhone 6 Plus például 100 dollárral drágább, mint az Apple korábbi csúcsmodelljei. Így az átlagos értékesítési ár 687 dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 637 dollárról.

A drágább készülékeken magasabb profit marzsot könyvel el az Apple, ennek köszönhetően javulnak a profitráták a cégnél. Bruttó fedezeti szintje kis híján elérte a 40 százalékot az október-decemberi időszakban, ami két százalékpontos javulás jelent az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Ez a menedzsment prognózisait is felülmúlta, hiszen októberben 37,5 százalék és 38, százalék közötti bruttó fedezeti szintet jósolt a társaság.

Várt felett a profit

Lényegesen felülteljesítette az Apple a negyedéves gyorsjelentésében az elemzői várakozásokat. A megugró okostelefon-értékesítéseknek köszönhetően az árbevétel 74,6 milliárd dollárra nőtt, míg az egy részvényre jutó eredmény 3,06 dollárra emelkedett. Az elemzők 67,7 milliárd dolláros árbevétel mellett 2,6 dolláros EPS-re számítottak. Nettó eredménye 18 milliárd dollárra emelkedett, ami 38 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. 
180 milliárd dolláron ül az Apple

Tízmilliárdokért vásárolt tavaly saját részvényeket az Apple és folyamatosan osztalékot fizet, de ez szinte nyomot sem hagy a készpénztermelő-képességen. A negyedik negyedév végén csaknem 180 milliárd dollárnyi készpénzállománnyal rendelkezett az Apple (nettó készpénzállománya 145 milliárd dollár volt). A nettó készpénzállomány az Apple piaci kapitalizációjának az ötödét teszi ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!