A forint szempontjából a csütörtöki nap sem volt túl izgalmas, az elmúlt napokban mindenki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank (ECB) lépéseit várta, ám végül egyikük sem jelentett be semmilyen konkrét lépést - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője. Az ECB vezérét Mario Draghit saját bevallása szerint az is meglepte, hogy mekkora figyelem kísérte múlt heti bejelentését, mely szerint minden eszközzel fellépnek az euró megvédése érdekében.

Az elmaradt piacnyugtató lépéseket erősödő pesszimizmussal "jutalmazták" a piacok, aminek köszönhetően a 279,8-as eurójegyzésről, egészen 281,5-ig gyengült a forint. A visszaesés azonban csak rövid ideig tartott, és gyorsan visszatért a 280 alatti szintekhez, ami Csajbók szerint annak köszönhető, hogy "stabil a magyar láb", ugyanis az IMF-tárgyalások sokkal nagyobb súllyal esnek a latba, márpedig a küldöttség konstruktívnak nevezte az eddigi egyeztetéseket.

A térségbeli devizák a forinthoz hasonló pályát futottak csütörtökön, ám az euró gyengüléssel válaszolt az ECB bejelentésekre. A konferencia előtt 1,23-as dollár szinten volt az euró, amikor Draghi bejelentette, hogy minden szükséges lépést megtesznek, akkor egészen 1,24 fölé erősödött, ám a visszakozásra, miszerint csak rövid távú államkötvényeket vásárolnának - márpedig a spanyoloknál mindenki a tíz éves hozamokat nézik -, gyorsan 1,22-ig gyengült az euró és itt is ragadt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!