A Standard & Poor's 500 indexe október óta nem tartózkodott olyan magasságban, mint pénteken, miután a lakáspiacon júliusban a vártnál sokkal nagyobb élénkülést tapasztaltak az ingatlanügynökök. A nyitás után bő két órával a Dow Jones, a Nasdaq és az S&P 500 egyaránt 1,4-1,7 százalékkal erősödik. Az S&P 500 index pénteken nap közben átlépte az 1024 pontot, ami október 14-e óta a legmagasabb napon belüli érték.

Az adattól a General Electric is hátszelet kapott, mivel a társaság az amerikai otthonok máig elsőszámú háztartásigép-ellátója. Hasonló okból drágult a Lennar, az USA harmadik számú építőipari cége, míg a Gap a vártnál jobb gyorsjelentésének köszönheti a keresettséget.

A piacon a tegnapi "válságvége" hangulat uralkodik, amit akkor az AIG óriásbiztosító vezetőjétől érkező megjegyzés váltott ki, aki szerint társasága hamarosan visszafizeti a kormányzati támogatást - márpedig abból jócskán jutott a cégnek, összesen körülbelül 180 milliárd dollár. Emellett Timothy Geithner pénzügyminiszter is azt mondta, az amerikai gazdaság megtette az első lépéseket a fellendülés felé.

Pénteken az olyan, a fogyasztói hangulattól szorosan függő cégek is masszív emelkedést produkálnak, mint a Salesforce, amelyik ugyancsak kedvező negyedéves számai következtében messze 10 százalék fölött drágul. Hogy szinte teljes legyen az öröm, az olaj is drágult, mégpedig idén először 74 dollár fölé. A hírre a nagy olajcégek, az Exxon és a ConocoPhillips is emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!