A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Tavaly április óta nem látott szintre javult a szakértők optimizmusa a magyar részvénypiac várható teljesítményével kapcsolatban, azonban eközben a magyar gazdaság és a forint várható teljesítményével kapcsolatos várakozások tovább romlottak - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank friss felméréséből. A 70 pénzügyi elemző és portfólió menedzser megkérdezésével készült felmérésben a válaszadók immár 51,9 százaléka számított arra, hogy a BUX index emelkedni fog 6 hónapos távlatban, ez 1,9 százalékpontos emelkedés februárhoz képest, a csökkenést várók aránya eközben 17,9 százalékról 14,8 százalékra csökkent.

Ezzel a felmérés bull/bear aránya 3,5-re ugrott, ennél magasabb értéket utoljára tavaly áprilisban mértek, az akkor elért 4-es szint egyben a magyar részvénypiac lokális csúcsát is jelentette egyben. 2011 áprilisa előtt utoljára 2010 decemberében, ez előtt 2008 októberében mutatott ilyen magas értéket a mutatott. Utóbbi alkalommal hatalmas zuhanás következett a magyar részvénypiacon a Lehman-csőd nyomán kialakult válságban.

Nagyon rossz a gazdaság megítélése

A BUX indexszel kapcsolatos derűlátás azonban korántsem tükröződik a gazdasággal kapcsoltban, a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének megítélése tovább romlott a szakértők körében. Akárcsak egy hónapja, most is a megkérdezettek mindössze 2,8 százaléka ítélte jónak a hazai gazdaság jelenlegi állapotát, az azt rossznak ítélők aránya 6,4 százalékponttal 75 százalékra emelkedett. Ezzel a jelenlegi helyzet egyenlege mínusz 72,2 pontra zuhant.

Jól mutatja a helyzet komolyságát, hogy a régióban a második legrosszabb megítélésű román gazdasági helyzetre adott értékelés mindössze mínusz 34,4 ponton áll.  Az aktuális helyzetre adott értékelésben ezzel elég nagy sebességgel tágulni kezdett a magyar és az eurózóna gazdasága közötti olló, annak megítélése ugyanis eközben rohamtempóban javulni kezdett. Bár a kilátások tekintetében némileg javult a magyar gazdaság megítélése, a felmérésben azonban itt is az utolsó helyet kapta Magyarország a régióban, s értékeink itt is elmaradnak az eurózóna átlagától.

 

A forint megítélése nagyon sokat romlott

Ami igazán sokat romlott, az a forint megítélése. Bár a forint értékvesztését valószínűnek tartók aránya 3 százalékponttal, 30,3 százalékra csökkent egy hónap leforgása alatt, azonban ennél drasztikusabb mértékben zuhant a forint erősödést várók aránya a felmérésben,15,2 százalékponttal szintén 30,3 százalékra esett. Ezzel a forintra vonatkozó várakozások egyenlege 0-ra csökkent 12,2-ről.

A baljós változás eredményeként a régiós devizák között a forint a sor végére került. A török líra, a cseh korona, a horvát kuna, a román lej és a lengyel zloty esetében egyaránt felértékelődésre számít a pénzügyi szakemberek többsége, míg a hazai devizáról ez nem mondható el.

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

A forint további sorsa bizonytalan

A forint eközben technikailag beszorult a 285 és 300 forint között húzódó zónába. A hazai deviza további sorsa elég bizonytalannak tűnik, a 320 forint feletti régióból bemutatott erősödő hullámnak a mozgóátlagok és egyéb trendkövető technikák alapján vége, ugyanakkor mindaddig, míg 300 forint feletti zárásokat nem látunk, nem kell lemondani a hazai devizáról. Az euró erősnek tűnő támaszszintet 285 forint magasságában épített.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!