Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bloomberg összefoglalója szerint a befektetők többé már nem nagyon hisznek abban, hogy komoly probléma adódhatna az amerikai részvénypiacon. Annak ellenére, hogy január eleje óta megnőtt a részvényárfolyamok ingadozása, a VIX index emelkedésére játszó megvásárolt opciók aránya kétéves mélypontra süllyedt az esésre játszó pozíciók állományához képest. A félelem indexnek is nevezett mutatóra nyitott pozíciók alakulása azt mutatja, hogy a befektetők nem nagyon várnak nagyobb hullámvasutat a közeljövőben az amerikai tőzsdéken.

A befektetők november óta vásárolnak egyre kisebb mértékben a VIX index emelkedésére játszó opciókat, Mindezt annak ellenére, hogy ebben a hónapban már három olyan alkalom is volt, hogy a VIX 18 százaléknál is nagyobb mértékben ugrott meg. Todd Salamone, a Schaeffer's Investment Research szakértője szerint a részvényeknek eddig sikerült lerázniuk a kisebb megingásokat, s ennek köszönhető a VIX vételi opciók iránti lanyhuló érdeklődés.

A piacon az elmúlt időszakban nem volt nagyobb eladási hullám, s a VIX-ben tapasztalt megugrások az utóbbi időben nagyon rövid életűek voltak. Valószínűleg ennek köszönhető a befektetői érdeklődés csökkenése - mondta Salamone a Bloombergnek.

A befektetők a VIX indexre kötött vételi opciókat jellemzően nagyobb részvényportfóliók fedezésére használják, illetve akkor vásárolnak, amikor a piaci stressz növekedésére számítanak. A VIX ugyanis az esetek 80 százalékában ellentétesen mozog az S&P 500-as részvényindexszel - hívta fel a figyelmet.

Kapituláció

A VIX-re nyitott vételi és eladási opciók aránya szeptemberben még 4,4-re rúgott, ez volt a 2007 óta mért legmagasabb érték.  A vételi opciók állomány azóta 50 százalékkal csökkent, míg a VIX esésére játszóké 49 százalékkal emelkedett. A put-call arány így 1,4-re esett, ennél nem járt alacsonyabban 2012 áprilisa óta.szembeni ellenálló képessége a VIX-et a történelmi átlagok alatt tartotta.

A befektetők egyre inkább leszoknak arról, hogy a VIX megugrására opciókon keresztül spkekuláljaanak, mivel ezek az emelkedések már régóta elég rövid életűek - mondta Max Breier. a BMO Capital Markets szakértője. Az amerikai részvények tavaly január óta mindössze négy alkalommal estek többet négy százaléknál, miközben a piac 11 százalékkal emelkedett. A piac esésekkel szembeni ellenálló képessége a VIX-et 11 nap kivételével egész évben a történelmi átlagnak tekinthető 20-as érték alatt tartotta - tette hozzá a szakértő. A leghosszabb e felett eltöltött idő hat nap volt tavaly szeptemberben, ekkor az S&P 500-as index 7,4 százalékkal esett.

A rövid megugrások miatt a befektetők egyre inkább leszoknak arról, hogy VIX opcióval fedezzék részvényeiket - mondta Salamone. A múlt évben az esetek 90 százalékában a vételi opciók értéktelenül futottak ki. Ennek eredményeként a befektetők alulfedezetté válnak, annak ellenére, hogy az áringadozások nőnek. Az S&P 500-as index januárban átlagosan naponta 0,9 százalékos ingadozást produkált, ez közel kétszerese a tavalyi évet jellemző 0,53 százaléknak.

Van aki mégis vesz

Persze nem csak opciókon keresztül lehet lejátszani a VIX várható változását. Az opciók vásárló körében több a kisebb befektető, míg a termék határidős kereskedésének piacát jellemzően a hedge fundok és más nagy intézményi befektetők uralják. Az amerikai Árupiaci és Határidős Kereskedési Bizottság adatai szerint a VIX határidős kontraktusaira jellemző ez a befektetői kör 2009 decembere óta.

Ők most 86 700 kontraktusnyi vételi pozíciót tartanak szemben a 79 700 kontraktusnyi eladási pozícióval. Ez azt mutatja, hogy a profi befektetők azért arra számítanak, hogy idén jelentősen nőhet majd a volatilitás a piacon - mondta a Bloombergnek Dan Deming, az Equity Armor Investment szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!