A Budapesti Ingatlan (BIF) Nyrt. mai közgyűlésén a részvények elfogadták a társaság tavalyi beszámolóját a korábbi közgyűlés sikertelenségét követően - értesült a Napi.hu. Ennek azért van jelentősége, mivel a Schmidt Mária kormánybiztos családi tulajdonában álló PIÓ-21 Kft. korábban nyilvános vételi ajánlatot tett a társaság részvényeire, részvényenként 548 forintos árfolyamon.

A törvényi előírások szerint azonban az ajánlott vételár nem lehet alacsonyabb az egy részvényre eső saját tőke összegénél, s ez a mostani beszámoló alapján már meghaladja a 15,5 milliárd forintot a 2015 év végi 14,143 milliárd forint után. Ezzel az egy részvényre jutó saját tőke érték 600 forint fölé emelkedik. Ungár Anna, a BIF igazgatóságának elnöke, egyben a PIÓ-21 Kft., egyik tulajdonosa a közgyűlésen elmondta, hogy a kft. ennek fényében meg fogja emelni a BIF-részvényekre korábban tett nyilvános vételi ajánlat árfolyamát az új saját tőke értéknek megfelelő mértékben.

Ugyanakkor jelezte, vélhetően nem fognak élni egy sikeres ajánlat esetén a kiszorítás jogával. Tehát az a részvényes, aki nem fogadja el az ajánlatot továbbra is a társaság tulajdonosa maradhat - mondta el a lapnak Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) elnöke.

Ők korábban pont azt kifogásolták, hogy a nagytulajdonosok távolmaradása miatt a korábbi közgyűlésen erre nem került sor. Az MNB azóta felfüggesztette a BIF-részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, s megbírságolta a BIF-et a beszámoló hiánya miatt. A részvényekkel jelenleg emiatt nem lehet kereskedni a budapesti tőzsdén.

(A Napi.hu főszerkesztője, Korányi G.Tamás és a Napi.hu-t kiadó CEMP-csoport elnöke, Spéder Zoltán egyaránt rendelkeznek BIF-részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!