A londoni FTSE-100 index 0,69 százalékkal, a frankfurti DAX-30 1,51 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1,11 százalékkal erősödött a keddi záróértékhez képest.

A páneurópai FTSEurofirst 300 index 1,29 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 1,63 százalékkal zárt a keddi szintje fölött.

A befektetők a banki részvények vásárlásával hálálták meg, hogy hajnalban az euróövezeti pénzügyminiszterek jóváhagyták a Görögországot támogató nemzetközi mentőcsomag első felülvizsgálatának lezárását, és ezzel együtt a következő, 10,3 milliárd eurós hitelrészlet kifizetését. Megállapodtak abban is, hogy intézkedéseket tesznek a görög államadósság enyhítésére, amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételként szabott a hitelprogramban való további részvételéhez.

A bankágazat STOXX Europe 600 Banks Indexe 3,23 százalékkal erősödött.

Szerda délután hozták nyilvánosságra, hogy a múlt héten a szakértők által vártnál nagyobb mértékben csökkentek az amerikai olajtartalékok. A hírre a kőolaj ára emelkedett, közelített a hordónkénti 50 dollárhoz. Az olaj- és gázágazatban érdekelt cégek papírjait követő STOXX Europe 600 Oil & Gas index 2,42 százalék pluszban zárt szerdán.

Az európai tőzsdezáráskor, közép-európai idő szerint 17.30 órakor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 66 cent(1,36 százalék) emelkedéssel 49,27 dolláron állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!