Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 11,53 ponttal, 0,37 százalékkal 3090,01 pontra nőtt zárásra. A frankfurti DAX-index 46,92 ponttal, 0,46 százalékkal 10 333,23 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 14,66 ponttal, 0,32 százalékkal 4529,40 pontra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedésre váltott, miután a kereskedés túlnyomó részében enyhe mínuszban toporogtak a jegyzések.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára ismét áttörte az 50 dolláros lélektani határt: a nyugat-európai tőzsdezárás utáni percekben a Brent augusztusi szállításra hordónként (159 liter) 50,18 dollárba került, 23 centtel, 0,46 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára júliusi szállításra hordónként 15 centtel, 0,30 százalékkal 49,48 dollárra emelkedett. z eurót 1,1136 dolláron jegyezték este hat óra körül a nemzetközi devizapiacon, 0,19 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A múlt héten szárnyaltak az európai részvények, de elemzők arra figyelmeztettek, hogy kérészéletű lehet az emelkedés, ha az euró gyengüléséből fakadó lendület kifullad. Az amerikai kamatemelési várakozások kiújulása ismét lehetővé tette, hogy az európai részvények rövid távon felülteljesítőek legyenek, de a felülteljesítéshez aligha teremt tartós alapot az, ha a dollár beragad egy tartományba.

Kedvezett a hangulatnak, hogy a vártnál jobb és már a második egymást következő hónapban javult a gazdasági hangulat az euróövezetben, részben annak a hatására, hogy a megkérdezettek a fogyasztói és a termelői árak emelkedésére számítanak. Az Európai Unió gazdasági és pénzügyek főigazgatóságának hétfőn ismertetett jelentése szerint az áprilisi 104 pontról májusban 104,7 pontra javult a gazdasági hangulatindex az euróövezetben.

A német szövetségi statisztikai hivatal hétfőn közölt előzetes adatai szerint májusban 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban az egy évvel korábbihoz képest, míg az előző hónapban 0,3 százalékos volt a növekedés. Az uniós harmonizált fogyasztói árindex májusban stagnált az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben viszont 0,4 százalékkal emelkedett. Áprilisban a német és az uniós módszertan szerinti számításban is csökkentek a fogyasztói árak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!