A kockázatérzékeny eszközök árfolyamának visszapattanása dacára a forgalom alacsony maradt, mivel a befektetők már a hét közepén esedékes kínai mutatókat, köztük a gazdasági növekedés harmadik negyedéves adatsorát várják.

A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,27 százalékkal 449,54 pontra emelkedett a késő délutáni kereskedésben.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,38 százalékkal, 16 963,61 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 0,30 százalékkal, 1356,57 pontra emelkedett zárásra. A belső kereslet alakulására érzékeny szektorok - ingatlankereskedés, építőipar és gyógyszeripar - húzták felfelé az indexeket. Elemzők szerint oldalazás várható a japán piacokon, a befektetők kivárnak, amíg a dollár és a jen keresztárfolyamában határozott irány alakul ki.

A dél-koreai Kospi 0,63 százalékos pluszban, 2040,43 ponton zárt, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 értéke 0,43 százalékkal, 5410,80 pontra emelkedett.

A kínai indexek jelentősen emelkedtek, az előző napi pánik után stabilizálódott a sanghaji tőzsdén jegyzett, dollárban denominált részvények (B-részvények) árfolyama. A jüan dollárhoz viszonyított árfolyamának gyengesége miatti aggodalmak azt eredményezték, hogy hétfőn 6 százalék veszteséget szenvedtek el a B-részvények. A korrekció jegyében kedden már 1,5 százalékkal nőtt az árfolyamuk, noha a jüan árfolyama ismét gyengült.

A kínai központi bank (PBOC) kedden 6,7303 jüan/dolláros szinten húzta meg a középárfolyamot, azaz 0,11 százalékkal erősítette a kínai fizetőeszközt. Ennek dacára - a dollár iránti megnövekedett kereslet következményeként - a Kínán belüli (onshore) és a Kínán kívüli (offshore) devizapiacon is gyengült a jüan.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,40 százalékkal, 3083,88 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,37 százalékkal, 10 797,02 pontra ugrott. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 1,33 százalékkal, 3321,33 pontra, az amerikai Nasdaq Composite index kínai megfelelője, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 1,40 százalékkal, 2198,14 pontra emelkedett.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 1,44 százalékos pluszban, 23 369,00 ponton áll a kereskedés befejeződésének közeledtével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!