A hírek szerint az OTP megemelné a szlovéniai Nova KBM-re tett ajánlatát, amennyiben a szlovén pénzintézet lízing üzletágát és szerbiai operációját leválasztanák - írja a Reuters.


Szlovénia felpörgetné annak a 15 vállalatnak a privatizációját, amelyeket korábban választottak ki a részben vagy egészben állami tulajdonban lévő nagyobb szlovén vállalatok közül - írja a portfolio.hu.


Többek között az ország második legnagyobb bankja, a Nova KBM is eladó. Lapértesülések alapján a pénzintézet iránt az OTP is érdeklődött, állítólag 150 millió eurót (más értesülések szerint 300 millió eurót) adtak volna az NKBM-ért. A múlt héten egy korábbi érdeklődő, az amerikai Apollo megemelte ajánlatát, 200 millió eurót adnának a szlovén pénzintézetért.

A szlovén bank még a 200 millió eurós ajánlat mellett sem tűnik drágának, saját tőkéje 560 millió euró (vagyis közel 180 milliárd forint), ha tehát a 200 millió euróval számolunk, akkor 0,36-os P/BV szorzó adódik, közel harmada a régiós bankok átlagának.
A Nova KBM az elmúlt években veszteséges volt, tavaly elbukott az EKB stressztesztjén. A szlovén bank közel 3000 alkalmazottal 600 ezer ügyfelet szolgál ki közel 100 fiókon és 278 ATM-en keresztül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!