Benyújtotta a Mol törzsrészvényeinek megvásárlására kötött szerződés teljesüléséről szóló jelentést az Országgyűlésnek Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Az eladó, az OJSC Surgutneftegas és a Magyar Állam között tavaly május 24-én jött létre a Mol 22 179 488 A sorozatú törzsrészvényének megvásárlására kötött adásvételi szerződés. A jelentés szerint a részvények vételára összesen 1,88 milliárd euró (498,3 milliárd forint) volt. A részvényenkénti vételár tehát 22 467 forint, 265 forintos árfolyammal számolva.

A Mol törzsrészvényeinek megvásárlása miatt szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy intézkedjen a részvények vételárának fedezetéül szolgáló központi költségvetési források biztosításáról, illetve a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítéséhez szükséges jogszabályi feltételek megteremtéséről.

A részvények devizában teljesítendő, 1,88 milliárd euró vételárát a 2011-es költségvetési törvény módosításával teremtették meg. A módosítások 2011. június 25. napján léptek hatályba.

A részvények adásvétele 2011. július 6-án zárult le. A Mol törzsrészvények felett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja a Magyar Államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket. Az MNV birtokában jelenleg 22 179 547 Mol törzsrészvény van - ami 21,22 százalékos szavazati jogot jelent -, valamint egy szavazat elsőbbségi részvény.

A jelentés szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap a Molban 2 721 253 törzsrészvénnyel - 2,6 százalékos szavazati joggal - rendelkezett a tranzakció zárásakor. Ezt figyelembe véve a Magyar Állam által tulajdonolt Mol részvények együttesen 23,82 százalékos szavazati jogot biztosítanak.

A nemzeti fejlesztési miniszter az Országgyűlés tavaly június 24-i határozatában foglaltak alapján nyújtotta be jelentését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!