Az EU, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Japán hatóságai - az amerikai igazságügyi minisztérium vezetésével - idén tavasszal kezdtek vizsgálódni, hogy kiderítsék, történt-e manipuláció a londoni bankközi kamatlábbal a válság csúcsán.

A Financial Times beszámolója szerint az ügyben érintett ügyvédek már figyelmeztették ügyfeleiket - köztük a legnevesebb bankokat - hogy készüljenek a felügyeleti rajtaütésekre.

A UBS már jelezte is kedden közzétett gyorsjelentésében, hogy az amerikai igazságügyi tárcával már egyfajta vádalkut kötött, aminek fejében a jen londoni és a tokiói bankközi kamatlábának (Libor és Tibor) beállításáról közölt információkat.

Mindez azért jelent meglepetést, mert korábban úgy tűnt, a vizsgálat a dollár Libor manipulálására fókuszál.

A British Bankers' Association (BBA) 10 devizanem esetében 8-20 bank közreműködő bank segítségével hozza nyilvánosságra a Libor kamatlábakat, és a legalacsonyabb és a legmagasabb értékek kiszűrésével a bankok által közölt kamatlábak mediánja adja az aktuálisan közzétett kamatlábat, mely azt mutatja, a bankok nagyjából mekkora kamatozás mellett képesek bankközi hitelhez jutni eltérő futamidők mellett. A Libor a becslések szerint 350 ezer milliárd dollárnyi pénzügyi eszköz árazásának alapjául szolgál. Ami ennek tokiói párját, a Tibort illeti, a japán bankárszövetség látja el a koordinációs feladatot.

Az FT a nyomozáshoz közel álló forrásokból úgy tudja, a hatóságok azt vizsgálják, hogy a határidős jen- és dollárpiacon aktív devizakereskedők összejátszottak-e a bankok treasury részlegeivel, amelyek segítettek a devizakereskedők számára megfelelő irányba terelni a bankközi kamatokat.
A gyanú szerint továbbá egyes bankok a valós hitelköltségüknél alacsonyabb rátákat közölhettek, hogy így mutassák magukat erősebbnek a 2007-2008-as válság idején.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!