A Keler Zrt. adózás előtti eredménye 2 milliárd, a mérlegfőösszege 167 milliárd, mérleg szerinti eredménye 1,495 milliárd forint volt. A Keler KSZF 272,5 millió forint üzemi-, és 41 millió forint pénzügyi eredményt, 313 millió forint vállalkozási eredményt ért el, ez 47 százalékos növekedés az előző évhez képest. Mérleg szerinti eredménye 282 millió forint lett.

A két cég szerdai éves rendes közgyűlésén elfogadták a 2015. évi beszámolókat, és döntöttek arról, a termelt nyereséget visszaforgatják, osztalékfizetés a korábbi évekhez hasonlóan most sem lesz. A közgyűlésen felügyelőbizottsági taggá választották Michaletzky Mártont, a BÉT Kibocsátói Akvizíciók Igazgatóság vezetőjét.

A közleményben Dudás Györgyöt, a Keler Központi Értéktár Zrt. vezérigazgatója kifejtette, hogy tavaly a szolgáltatási díjbevételek összege az üzleti tervben elvárt bevételi szintet közel 40 millió forinttal haladta meg.

A külföldi értékpapír portfólió értéke 18 százalékkal 1,75 milliárd euróra nőtt. A rezidens ügyfelek cross-border tranzakcióinak száma szintén a vártnál nagyobb mértékben, több mint 82 százalékkal emelkedett.

A Deutsche Börsén kötött XETRA ügyletek elszámolásában több mint 33 százalékos tranzakciószám emelkedés volt, ami a forgalom közel 12 százalékos volumen-emelkedésének felel meg.

A központi értékpapírszámlákon 2015. december 31-én nyilvántartott 28346 milliárd forint értékpapír-állomány a 2014. évi csökkenéssel szemben növekedést mutatott. A részvényállomány 14 százalékos bővülése mind a befektetési jegy, mind a kötvényállomány növekedését felülmúlta.

A vezérigazgató az elmúlt hónapok eredményei és a tervezett új termékek bevezetése alapján az idén is sikeres működést vár. Megjegyezte, hogy több, még 2015-ben kötött megállapodás várhatóan az idén tovább növeli majd nemzetközi ügyfeleik számát.

Mátrai Károly, a Keler KSZF vezérigazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy a cég klíringtagjainak és alklíringtagjainak száma tavaly tovább bővült, jellemzően a gáz és energiapiacokról. A gázpiacon a legfőbb változást a 2015-ös évben az Egyensúlyozó Platform Kereskedési Platformmá történő átalakulása jelentette. Tavaly év végén a klíringtagsági rendszer 107 aktív tagot számlált, melyek közül 25 tőkepiaci klíringtag, 28 gázpiaci, és további 54 energiapiaci alklíringtag. Utóbbi két klíringtagsági rendszer esetében 7 szereplő mindkét piacon rendelkezik tagsággal.

Az 1993-ban alapított Keler tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a Keler KSZF Zrt.-vel biztosítja és működteti a hazai és számos európai tőke- és energiapiac zavartalan működését biztosító infrastruktúrát. A cég a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. A Keler KSZF ugyanakkor klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását. A cég klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és a magyar kiegyenlítő gázpiac számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német, a francia, a cseh és a szerb energia piacon, és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!