Londoni elemzők szerint a határidős indexek azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 0,8 százalékkal, a frankfurti DAX-30 1,0 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig szintén 1,0 százalékkal mozdul feljebb a nyitásban.

A piacok emésztgetik Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyv tartalmát, szóhasználatát és kitételeit, de a többségi vélemény szerint a szövegből az olvasható ki, hogy a Fed az idén valószínűleg nem emeli az irányadó kamatot.

A jegyzőkönyv szerint a FOMC szerint közel lehet a kamatemelés megkezdésének időpontja, de célszerűbb lenne megvárni a bizonyítékot arra, hogy az amerikai gazdaság állapota nem romlott, és az infláció fokozatosan a 2 százalékos célszám irányába mozog. Óvatosságra int a kínai gazdaság gyengélkedése is.

A FOMC több tagja aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy lefelé ható nyomás nehezedik az inflációra az alacsony energiaárak és a dollár erősödése miatt.

A laza monetáris politika fennmaradására utal az is, hogy Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter az IMF közgyűlése kapcsán felszólította a világ vezetőit, hogy "erősítsék a politikai akaratot" a növekedés ösztönzésére.

Csütörtökön szerény nyereséggel zártak a vezető európai tőzsdék. Az FTSE-100 0,61 százalékkal, a DAX-30 0,23 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,18 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 index viszont 0,04 százalékkal csökkent.

Az ázsiai piacokat is jókedvre derítette a Fed-jegyzőkönyv. A tokiói Nikkei-225 1,6 százalékos, a hongkongi Hang Seng 1,59 százalékos, a Shanghai Composite Index 0,82 százalékos, a koreai Kospi pedig 0,68 százalékos emelkedést jelzett a kereskedés vége felé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!