Péntek hajnalban teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését a Mol, ezzel a Budapesti Értéktőzsdén is megindul a jelentési szezon. Az Equilor elemzői kedvező számokat várnak az olajipari cégtől, első negyedévben a tavalyihoz képest magasabb olajár elsősorban a kutatás-termelés üzletág teljesítményét húzhatja. A cég szakértői szerint a befektetőket azonban ennél vélhetően jobban fogja érdekelni, hogy hogyan teljesítenek majd az új stratégia alappillérei, ezen belül a petrolkémia és a kereskedelem.

Az, hogy az olajár a tavalyi első negyedévhez képest nagyot emelkedett, vegyesen érinti majd az eredményeket. A tisztított EBITDA egyharmadát adó kutatás termelés újra a régi szép időkre emlékeztető teljesítményt hozhatott, ezt jelezték már az INA április végén megjelent számai is - vélik az Equilor szakértői.

A tavaly ősszel meghirdetett stratégiának megfelelően a kereskedelmi szegmens folytathatta a növekedést. Tavaly a fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja már 40 százalékot nőtt a cégnél, azonban a CCS (újra-beszerzési árakkal számolt) EBITDA részesedése még csak 14 százalékos volt, a tervek szerint ezt szeretnék 2030-ig 30 százalékosra növelni.

A Bloomberg konszenzusa szerint az első negyedévben a csoport adózott eredménye a tavalyihoz hasonló, 74,6 milliárd forint lehetett. A CCS EBITDA 143,4 milliárd forintról 164,1 milliárd forintra emelkedhetett, az ugyanezen elv alapján számított üzemi eredmény pedig 72,2 milliárd forintról 87,6 milliárd forintra nőhetett - írják a brókercég elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!