A piac bizakodó. Az S&P 500 indexben szereplő vállalatok harmada tette eddig közzé negyedéves jelentését, és 80 százalékuk eredménye felülmúlta az elemzői várakozásokat. A beszerzésimenedzser-indexek arról tanúskodnak, hogy az európai és az amerikai feldolgozóipar lendületet kapott, a német gazdaság a várakozásokon felül teljesít, és a vállalatoknak több mint öt éve a legnagyobb mértékben sikerült emelniük értékesítési áraikat.

Ugyanakkor a piac most már 75 százalék esélyt ad annak, hogy az amerikai tartalékbank (Fed) decemberben emeli az irányadó kamatot és a dollár erősödésével párhuzamosan lemorzsolódóban van az olaj ára, ami fékezheti a részvényárfolyamok emelkedését.

Hétfőn vegyesen zárt Nyugat-Európa. A DAX-30 0,47 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,36 százalékkal emelkedett, az FTSE-100 viszont 0,49 százalékkal csökkent. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,61 százalékkal ment föl.

Ázsiában vegyesen teljesítenek az értéktőzsdék. A tokiói Nikkei-225 0,80 százalékkal hat havi csúcsra emelkedett az ígéretes amerikai és európai feldolgozó- és szolgáltatóipari adatok, továbbá a jen gyengülésének hatására, ami erősíti a japán export versenyképességét.

A koreai piacot viszont nyomják a Samsung Galaxy Note 7 akkumulátorával kapcsolatos nehézségei, és a Hyundai Motors sztrájkja. Rontotta a hangulatot az is, hogy a dél-koreai jegybank jelentése szerint a harmadik negyedévben több mint egy éve a legalacsonyabbra, 2,7 százalékra csökkent Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságának növekedési üteme, és a következő negyedévek sem ígérnek sok jót. A szöuli Kospi 0,7 százalékkal esett.

Kínában óvatos kereskedésben kissé gyengültek a jegyzések. A Shanghai Composite Index és a hongkongi Hang Seng is 0,1 százalékkal csökkent a kereskedés utolsó harmadában. A piacok kivárnak az amerikai elnökválasztás és a várható kamatemelés előtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!