Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,30 százalékkal, az S&P 500 0,23 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,64 százalékkal állt keddi záróértéke fölött a nyitást követő percekben.

A hangulat optimista, de a piac visszafogott, Fed kamatdöntő ülésének határozatát várja, amelyről 20 órakor esedékes közlemény. Az amerikai jegybank monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a várakozások szerint most nem nyúl az irányadó kamathoz, de a közleményben utalást tesz rá, hogy mikor indítja újra a kamatemelési ciklust. A CME Group felmérése szerint a kereskedők 19,5 százalékos valószínűségű szeptemberi és 42,8 százalékos valószínűségű decemberi kamatemelést áraztak be.

A piacoknak lendületet adott, hogy a japán miniszterelnök 265 milliárd dolláros gazdaságösztönző programot jelentett be, és a vártnál jobban alakul a vállalati gyorsjelentési szezon is. Az S&P 500 indexet alkotó vállalatok közül eddig 157 jelentett, és 69 százalékuk az elemzők által vártnál jobb eredményről számolt be. Egy tipikus negyedévben ez az arány csak 63 százalék.

A nyitás előtti tőzsdén kívüli kereskedelemben az Apple 6 százalékkal erősödött a vártnál jobb nyereségadatoknak és a javuló kilátásoknak köszönhetően. A Twitter viszont 11 százalékkal zuhant, mert 2013-as tőzsdei bevezetése óta a leggyengébb növekedést mutatta fel. A konkurens Facebook zárás után jelent.

Kedden vegyesen zárt New York. A Dow Jones 0,10 százalékkal, csökkent, a S&P 500 viszont 0,03 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,24 százalékkal emelkedett.

Az olaj ára három hónapos mélypont közelébe esett. Erősödik az aggodalom, hogy nyersolajból és olajszármazékokból tartósan magas marad a túlkínálat, a gazdasági növekedés lassulása miatt várhatóan a kereslet is lanyha marad, ráadásul az amerikai olajtartalékok a vártnál kevésbé csökkentek.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 42,70 dolláron jegyezték, 22 centtel alacsonyabban, mint péntek este. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus ára 35 centtel 44,36 dollárra ment le.

A dollár kissé gyengült. Az euró napközben 1,0980 és 1,1007 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,0998 dollár körül forgott a péntek esti 1,0985 dollárral szemben.

Az arany ára emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1320,12 dolláron jegyezték az azonnali piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!