Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alaptőke-emelés névértéken 1 milliárd forint volt, ennek következtében 102 milliárd forintra nőtt a pénzintézet alaptőkéje. A tőkeemelést úgy hajtották végre, hogy a társaság egyedüli részvényese, az osztrák Erste Group Bank AG 2014. augusztus 26-án hozott határozatával a bank alaptőkéjét zártkörben, új részvények kibocsátásával egymilliárd forinttal, a jelenlegi 101 milliárd forintról 102 milliárd forintra emelte fel. Az 1 milliárd darab, 1 forint névértékű részvényeket darabonként 95 forintos áron jegyezte le az osztrák anyabank.

A bank az MTI megkeresésére azzal indokolta a tőkeemelést, hogy arra a devizahitelekkel kapcsolatos várható elszámolási kötelezettség miatt van szükség, a részletes szabályok hiányában egyelőre az emelés összegét az elszámolási bizonytalanságok figyelembevételével határozták meg. A bank közölte: a tőkeemelés az Erste Group Bank AG elkötelezettségét jelzi az Erste Bank Hungary és a magyar piac iránt.

Idév augusztus 8-án az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján azt jelentette, hogy 43,9 milliárd forint adózott veszteséggel zárta 2014 első félévét, vesztesége nőtt a tavaly első félévi 26,2 milliárd forintos és a 2013-as év egészében elszenvedett 24,9 milliárd forintos adózás utáni veszteséghez képest is.

A BÉT honlapján közzétett, konszolidált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült jelentés szerint a bank mérlegfőösszege 2256 milliárd forint volt idén június végén, lényegében nem változott az egy évvel korábbi értékhez képest. A bankcsoport üzemi eredménye 56 százalékkal javult, 45,6 milliárd forintot ért el. Az egyéb bevételek és ráfordítások egyenlege viszont 35 milliárd forinttal romlott, mínusz 61,5 milliárd forint volt ez év június végén, amit a banki jelentés a devizahitelek rendezésével összefüggésben megképzett céltartalékkal magyarázott.

Az Erste Bank 2014. július 22-én azt közölte, hogy 300 millió euróig (92,8 milliárd forintig) terjedő negatív hatással számol a fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozattal kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvényhez kapcsolódóan.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!