A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 2,75 százalékkal, a frankfurti DAX-30 3,23 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 3,30 százalékkal csökkent. A páneurópai FTSEurofirst 300 index 3,1 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 3,13 százalékkal ment le

Az esést a bankpapírok vezették, a STOXX Europe 600 bankindex 4,7 százalékkal csökkent, és az idén eddig 22 százalékkal zuhant. A piacokon aggódnak a bankok nyereségessége és tőkeereje miatt egy olyan környezetben, ahol a jegybankok monetáris stimuláló politikája már nem profitábilis szintre szűkíti le a kamatréseket. Attól is tartanak, hogy az alacsony olaj- és nyersanyagárak miatt vállalatok és országok nem tudnak megfelelni törlesztési kötelezettségeiknek.

A romló globális növekedési kilátások, a kínai gazdaság gyengélkedése, a szélsőségesen ingadozva lefelé tartó olajárak is folyamatosan nyomják a piacot. Pénteken gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai piacok. Az FTSE-100 0,87 százalékkal, a DAX-30 1,14 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,66 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!