Zuhanni kezdett a rubel árfolyama a dollárhoz képest péntek délután az orosz pénzügyminiszternek arra a kijelentésére, hogy jövőre 4 százalékkal zsugorodhat a gazdaság az idei 0,7 százalékos növekedés után. Anton Sziluanov azt mondta, hogy felülvizsgálták a jövő évi költségvetést, amely így abból indul ki, hogy a kőolaj ára átlagosan 60 dollár lesz. Az idei költségvetés előkészítésekor 93 dolláros olajárat vettek alapul. A miniszter szavai szerint 60 dolláros olajár mellett jövőre a hazai össztermék (GDP) 4 százalékkal zsugorodik, a GDP-arányos államháztartási hiány pedig meghaladja majd a 4 százalékot.

Oroszország exportjának mintegy kétharmadát adja az olaj- és a földgáz kivitele, így az olajárak csökkenése jelentős hatást gyakorol az ország költségvetésére, kereskedelmi mérlegére. A pénzügyminisztérium jövőre a dollár átlagárfolyamát 51 rubel körüli szinten várja.

Az orosz gazdaság jövő évi zsugorodásával kapcsolatos pénzügyminiszteri kijelentésre a rubel árfolyama szinte azonnal zuhanni kezdett a dollárhoz képest. Reggel még december 1. óta a legerősebb volt az orosz fizetőeszköz, ekkor 52,78 rubel ért egy dollárt. Délután kettőre a dollár 54,6 rubelre erősödött, ami több mint 4 százalék rubelgyengülés a csütörtöki záróértékhez képest. Pénteken 16 óra előtt pár perccel 53,7 dolláron jegyezték a rubelt, ekkor a dollár 3,2 százalék pluszban állt a csütörtöki záróárhoz viszonyítva. A rubelben számított MICEX tőzsdeindex 0,66 százalék erősödéssel, a dollárjegyzésű RTS-index ugyanakkor 1,84 százalék gyengüléssel zárta a hét utolsó kereskedési napját az orosz deviza veszteségei nyomán. Elemzők szerint a MICEX erősödését elsősorban technikai tényező okozta, szerény derűlátásra adott okot, hogy a kőolaj ára minimálisan emelkedett csütörtökhöz képest.

A rubel az előző öt kereskedési nap során csaknem 15 százalékkal erősödött a dollárhoz képest a kormánynak arra a döntésére, hogy az exportáló cégeknek értékesíteniük kell a belföldi piacon devizabevételeik egy részét.

A forint nem tartott a rubellel, a hazai deviza csak kisebb mértékben gyengült pénteken. Péntek este 9 órakor az euró 317,33 forintra erősödött a reggeli 316,91 forintról. A svájci frank árfolyama a reggeli 263,55 forintról 263,84 forintra kúszott fel. A dollár a reggeli 259,47 forintról 260,59 forintra drágult. Az euró a reggeli 1,2212 dollárról 1,2177 dollárra gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!