A sajtótájékoztatón Bernanke úgy fogalmazott, hogy a kötvényprogram pontos végéről még nem döntött a jegybank, az továbbra is vita tárgya. Arra tett finom utalást a szakember, hogy a program visszafogására az idei évben sor kerülhet, vagyis azoknak lehet igazuk, akik őszre várják a fokozatos csökkentést. Bernanke hozzátette: ebben a kérdésben konszenzus látszik a döntéshozók között. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy nagyjából hét százalékos munkanélküliségnél kezdhetik visszafogni a programot. Ennek előfeltétele, hogy az inflációs és munkanélküliségi előrejelzéseik helyesnek bizonyuljanak - tette hozzá Bernanke. Az elnök szerint a munkaerőpiacon a jelenlegi 8,1 százalékos munkanélküliségi ráta hét százalékra csökkenése számottevő előrelépés lenne, a Fednek azonban nem ez, hanem a maximális foglalkoztatottság a célja.

Vagyis továbbra is vannak előfeltételei a programból való kivonulásnak, nem eldöntött tény. A Fed elnöke nem zárta ki a kötvényvásárlási program növelését sem. Az elnök szerint attól, hogy egyszer csökkenti a kötvényvásárlás mennyiségét a jegybank, az nem jelenti azt, hogy a következő hónapban ne emelhetné, ha az adatok indokolják. A közlemény talán legfontosabb mondatát az elnök úgy finomította, hogy a 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta előfeltétele az első kamatemelésnek, vagyis nem fog automatikusan szigorítani a Fed, amint eléri ezt a szintet az állástalanok aránya. Korábban a munkaerőpiaci előrejelzés javulásából sokan arra következtettek, hogy a tervezettnél korábban jöhet az első kamatemelés Washingtonban. A jegybank ugyanis 2015-ről 2014-re hozta előre az elérni kívánt 6,5 százalékos munkanélküliség várható elérését.

A forint gyengüléssel reagált a sajtótájékoztatóra, bár a késő esti időpont miatt a forgalom alacsony lehetett. Bernanke megszólalása után az euró árfolyama rövid időre 297 fölé ugrott, majd kis korrekció után 296,80 körül stabilizálódott. A nemzetközi piacokon a dollár erősödéssel reagált a Fed elnökének szavaira, a délutáni 1,34 feletti szint majdnem egy százalékos zuhanás után 1,32665 körül állt. A részvénypiacok mérsékelt eséssel fogadták a korábbinál erősebb elköteleződést a szigorítás mellett: a sajtótájékoztató alatt a Dow Jones index egy százalékos mínuszban volt, a S&P 500 hasonló mértékben esett, míg a technológiai szektor Nasdaq index 0,8 százalékos bukásban volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!