Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európa csaknem valamennyi országában forgalmazott, a méhmióma kezelésére szolgáló gyógyszert 670 ezer betegnél alkalmazzák, ami jelentős szám, és mindössze négy esetben jelentettek be májkárosodást - mondta Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

A gyógyszergyár rendelkezésére álló klinikai vizsgálati adatok nem mutattak összefüggést ilyen mellékhatás és a gyógyszer alkalmazása között. Ezért elképzelhető, hogy az említett betegeknél más gyógyszerek együttes alkalmazása vagy akár vírusfertőzés miatt következett be a máj károsodása - hangsúlyozta.

A gyógyszergyár minden szükséges dokumentációt és információt a hatóság rendelkezésére bocsát és együttműködik annak érdekében, hogy a vizsgálat mihamarabb lezáruljon - mondta a szóvivő. Standard eljárásról van szó, az EMA kockázatértékelési bizottsága minden hasonló, súlyos mellékhatás-bejelentést hivatalból kivizsgál - tette hozzá.

A Richter arra számít, hogy a vizsgálat fél év alatt megnyugtató eredménnyel lezárul, és nem lesz indok a gyógyszer forgalmazásának felfüggesztésére.

A 2012 óta forgalmazott Esmya a gyógyszergyár egyik legígéretesebb eredeti készítménye, amelynek forgalma 2016-ban 69 millió euró volt, 2017-ben pedig 85 millió euró bevételt vár a társaság. A Richter tavalyi összes konszolidált forgalma 390 milliárd forint, 1,251 milliárd euró volt.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama a hétfői kereskedésben több mint 5 százalékot esett a gyógyszerrel kapcsolatos vizsgálat hírére, kora délután 6453 forintot ért, napi minimuma 6357 forint volt.

A Richter papírjai a hír miatt bezuhantak hétfőn, a részvények délután több mint 5 százalékos mínuszban voltak.

(Fotó: AFP Photo/Daniel LEAL-OLIVAS)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!