Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyezségi megállapodás bíróság általi jogerős jóváhagyását követően lesz végleges és végrehajtható. A hitelezők az eljárások esetleges elhúzódása esetére hozzájárultak a fizetési moratórium újabb, a csődeljárás kezdő időpontjától számított 365. napig történő meghosszabbításához is.

Moratórium alá nem eső tartozásait az eszközeinek értékesítéséből befolyt bevételekből kívánja fedezni a társaság. E követelések egy részét - mintegy 11,2 millió forintot - a csődegyezség jogerős jóváhagyása esetén tőkekonverzió útján rendezik. Ennek során az érintett követelések jogosultjai követeléseikért cserébe új kibocsátású, 0,78 forint névértékű, "A" sorozatú törzsrészvényeket kapnak. A kibocsátás névértéken - azaz 0,78 forintos árfolyamon - történik, a tőkekonverzió során 14 381 193 törzsrészvényt bocsátanak ki.

A hitelezők csődeljárásban nyilvántartásba vett követelésállományát részvénykibocsátással rendezi az Est Media. A hitelezők a csődegyezség keretében elengedik követelésük járulékait valamint a tőkeösszeg 97,45 százalékát, a fennmaradó 2,55 százalékát pedig - mintegy 30,619 millió forintot - névértéken tőkévé konvertálják, melynek során 39 255 417 darab, egyenként 0,78 forint névértékű, 0,78 forint kibocsátási értékű "A" sorozatú törzsrészvényt bocsátanak ki.

A csődeljárás sikeres lezárásával és a csődegyezség teljesülésével azok, akik nem jelentették be követelésüket a csődeljárásban, a jövőben már nem érvényesíthetik követelésüket. A bejelentkezett hitelezők részben kielégítést kapnak, részben elengedik követeléseiket, a moratórium alá nem eső követeléseket pedig pénzben és tőkekonverzió útján kielégítik. A társaság jelenlegi kötelezettségállománya ezáltal megszűnik, ideértve a 2014. évi, mintegy 3,2 milliárd tőkeösszegű kötvénykibocsátásból eredő kötelezettségállományt is.

Mindezek számviteli hatásaként a társaság 2017. június 30-i állapot szerinti, mínusz 4,42 milliárd forint mértékű saját tőkéje pozitív tartományba, az előzetes számítások szerint 60 millió forint körüli értékre emelkedik, és eléri a felemelt, az előzetes számítások szerint mintegy 81,3 millió forintos jegyzett tőke kétharmadát, azaz a csődeljárás sikere egyúttal a törvény által előírt saját tőke/jegyzett tőke arányt is helyreállítja.

Az Est Media a csődegyezségben vállalta, hogy a jóváhagyó végzés jogerőre emelkedésétől számított 45 munkanapon belül dönt a részvénykibocsátásokról, és a részvényeket a tőkeemelés cégbírósági bejegyzésétől számított 90 napon belül bevezeti a BÉT-re.

A közlemény kitér arra is, hogy a hitelezők által elfogadott csődegyezség már kellő alapot adhat arra, hogy a társaság befektetőket, illetve befektetéseket keressen és velük, illetve azokról tárgyalásokat kezdjen.

Az Est Media február 28-án nyújtott be csődkérelmet, a csődeljárást március 18-ai kezdő időponttal rendelte el a Fővárosi Törvényszék.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!