A Mol Nyrt. kiterjeszti upstream tevékenységét az északi-tengeri régióra azáltal, hogy megvásárolja a Wintershall Egyesült Királyság kontinentális talapzatán található eszközeit. Az akvizíció stratégia jelentőségű a társaság számára, mivel a társaság tengeri kutatási-termelési tudásbázisát bővíti és további növekedés elérését célozza a régióban. A tranzakció azonnali készletnövekedést és jelentős közép-távú termelésnövekedést is jelent - olvasható a BÉT honlapján.

Újabb régióba ment a Mol

A bejelentés szerint az olajcég - az aktív portfólió menedzsment stratégiájának megfelelően - részvény adásvételi szerződést kötött a Wintershall Norge AS-vel, 14 kutatási-termelési licenc részesedésének megvételéről, amelyek az Északi-tenger Egyesült Királysághoz tartozó részén találhatóak. A tranzakció nyomán a magyar társaság egy újabb régióban veti meg a lábát.

Ezt kell tudni az eladóról

A Wintershall Holding GmbH a ludwigshafeni BASF 100 százalékos leányvállalata, székhelye a németországi Kasselben található. A vállalat több mint 80 éve foglalkozik kőolaj- és földgázkutatással és termeléssel. A vállalat azon fölrajzi régiókra fokuszál, ahol magas szintű helyi és technológiai tudásra tett szert. Ide tartozik Európa, Észak-Afrika, Dél-Amerika, Oroszország és a Kaszpi-tenger régiója. Ezt a Perzsa-öböl térségében folyamatosan bővülő kutatási tevékenység egészíti ki. Jelenleg a társaság Németország legnagyobb kőolaj- és földgáztermelője, több mint 2500 alkalmazottal a világ 40 országából.

A megvásárolt eszközök életciklusuk alapján főleg mezőfejlesztési és termelési fázisban vannak, így hozzájárulnak a Mol-portfolió jelenlegi csökkenő kitermelés trendjének ellensúlyozásához. Az akvizíció nyomán a becsült 2P készletnövekedés 28 millió hordó-egyenérték, míg a Mol által becsült 2C készletnövekmény 9 millió hordó-egyenérték. Az ezen felül átvett föltani vagyon kiaknázása a további értékteremtés lehetőségét kínálja. A becsült 2P készlet döntő mértékben, 97 százalékban jó minőségű kőolaj.

A Broom mező 2014-ben 1 ezer hordóegyenérték/nap (Mboepd) mennyiséggel növeli meg a csoport kitermelését, míg a megvásárolt eszközök 6 Mboepd mennyiséggel járulhatnak hozzá a MOL termeléséhez 2015-ben. A portfolió kitermelésének csúcsa várhatóan 16-18 Mboepd, amelyet 2018-2019-ben érhet el az olajcég.

Az akvizíció nyomán a magyar multi elmélyítheti a tengeri kutatásban felhalmozott tudásbázisát. Az Északi-tenger viszonylag kedvező politika kockázata kedvezően befolyásolja majd a kutatás-termelés kockázati profilját. A kiterjedt északi-tengeri infrastruktúra lehetővé teszi az új találatok gyors fejlesztését és a kisebbek gazdaságos kiaknázását. Egy másik hozadék, hogy a Mol-csoportnak lehetősége nyílik az Egyesült Királyságban kiírt Kutatási koncessziós pályázatokon való részvételre, továbbá szorosabb együttműködést alakíthat ki a régióban működő elismert operátorokkal. Emellett profitálhat az Egyesült Királyságban elérhető adókedvezmények felhasználásakor.

Bőven volt rá pénz

A vételár 375 millió USD, amely a 2014 első negyedévében esedékes záráskor módosulhat. Az ügylet zárásának előfeltétele az Egyesült Királyság Energia és Klímaügyi Misztériumának (DECC) illetve a releváns mezőkön tulajdoni hányaddal rendelkező partnerek jóváhagyásának megszerzése. Az akvizíció megvalósításának fedezete a csoport 2013-as működési cash-flow-ja, amely jóval meghaladja az organikus beruházások és a tranzakció költségének összegét. Alexander Dodds, a kutatás-termelés ügyvezető igazgatója szerint az akvizíció olyan stratégiai lépés, amely a tengeri kutatási-termelési tevékenységünk kiterjesztésével új fejezetet nyit a Mol életében. Az Északi-tenger óriási, bizonyított szénhidrogén készlettel rendelkező terület, amelyet kiterjedt infrastruktúra köt össze az Egyesült Királyság és Észak-Nyugat-Európa olaj és gázpiacaival. Megragadva ezt a lehetőséget a Mol tovább növeli tengeri kutatási-termelési kitettségét, amely egyben régiós készletpotenciál- és termelési kapacitásbővülést is jelent. Reményeink szerint a megvásárolt eszközök megfelelő alapot szolgáltatnak egy új kutatási-termelési központ megteremtéséhez, amely a regionális növekedés bázisa lehet, organikus és inorganikus lépések megtételéhez egyaránt - véli Dodds.

Stratégiai megállapodást is kötöttek

Az adásvétellel egyidejűleg a magyar cég és a Wintershall stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amelynek célja kutatási és termelési növekedési projektek közös megvalósítása az északi-tengeri és a közel-keleti régióban. Az együttműködő felek közös szándéka, hogy hosszabb távú, aktív együttműködést alakítsanak ki, illetve kölcsönösen merítsenek egymás tudásbázisából, felhasználva a másik fél tapasztalatait és szaktudását.
Rainer Seele, a Wintershall vezérigazgatója szerint az európai ellátásbiztonságának záloga a kontinens szomszédságában található Északi-tenger, amely a világ negyedik legnagyobb és egyben az egyik legstabilabb kutatási-termelési területe. Ezen túlmenően a még fel nem tárt potenciál szintén jelentős, miként ezt az utóbbi évek találatai igazolják. Örömünkre szolgál, hogy egy újabb európai partner, a Mol terjeszti ki tevékenységét az Északi-tengerre, várakozással tekintünk a közös munka elébe - fogalmazott a vezér.

A szerző rendelkezik Mol-részvényekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!