A középvállalkozások nemcsak Magyarországon, de a világon mindenhol a gazdaság gerincét adják, itthon például a hozzáadott érték egyharmadát - mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadás üzletágának partnere, amikor bemutatta a BÉT50 - Ötven hazai vállalat sikertörténete című kiadványt a jegybank által szervezet BÉT50 - Középvállalatok csúcstalálkozója 2017 elnevezésű konferencián.

A különbség a magyar és nyugati társaik között egyrészt a kor, hiszen utóbbiak akár több száz évesek lehetnek, míg itthon ez ritka. A vállalkozás kemény munka, aminek vannak hullámhegyei és völgyei, a könyvbe végül bekerülő cégek mindegyikére jellemző, hogy fenntarthatóak, sikeresek és inspirálóak.

A kötetben vannak 16-tól a 6250 főt alkalmazók, vannak idősek és fiatalok, ám mindössze 13 olyan cég van, ahol a vezetőségben vannak nők. "Ez az átlaghoz képest nagy szám, de véleményem szerint lehetne magasabb is" - kommentált Dezse. A kötetben bemutatott cégek cég átlagosan 337 alkalmazottat alkalmaznak, az export bevételük 30 százalékát adják, míg az átlagéletkor 17 év. A földrajzi lehelyezkedés tekintetében ki lehet emelni, hogy mindössze a vállalkozások egyharmada (18 darab) budapesti - mondta az EY Tranzakciós Tanácsadás üzletágának partnere.

A kötetben három féle tulajdonost említene :

  • a vállalkozók, akik az alapítók voltak,
  • a vegyes cégek, ahol alapítók és tőkebefektetők vannak
  • és a családi vállalkozások.

Ez utóbbiak adják majdnem a cégek felét (23 darab), náluk a fő kérdés, hogy sikerül-e az utódlást megoldani - vélte Dezse, aki szerint van, ami viszont közös mindenkiben: az innováció és a változásra való képesség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!