A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 3,78 pontos emelkedéssel, 39 101,99 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,01 százalékkal erősödött - írja az MTI.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,39 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,60 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,43 százalékkal emelkedett nyitáskor. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,3713 százalékos nyereségben nyitott.

Nyugat-Európában a hét utolsó kereskedési napját a vállalati gyorsjelentések uralják, emellett az Európai Unió tagállamainak állam-, illetve kormányfőit tömörítő tanács ülésének második napjára figyelnek a befektetők.

A tőzsdenyitás előtt tette közzé gyorsjelentését a Metro német nagy- és kiskereskedelmi áruházlánc, a német Daimler, a világ vezető luxusautó-gyártója, valamint a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és munkagépeket gyártó svéd Volvo AB.

A működési nyereségének és rendelésállományának jelentős emelkedéséről beszámoló Volvo árfolyama több mint 6 százalékos nyereségben állt a stockholmi tőzsdén a nyitást követően, míg a vártnál alacsonyabb bevételről számot adó Metro árfolyama több mint fél százalékkal esett Frankfurtban.

A Daimler, amelynek működési nyeresége jelentősen csökkent a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett dízelüzemű járművek javítási költségei miatt, de valamivel meghaladta az elemzői várakozásokat, közel 1 százalékos pluszban forgott a frankfurti tőzsdén.

Az eurót 1,1816 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,30 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Az euró árfolyamát a dollár általános erősödése mozgatta: az amerikai deviza értékét felfelé húzta a Donald Trump amerikai elnök nevével fémjelzett adóreform, miután a washingtoni szenátus szűk többséggel ugyan, de jóváhagyta a 2018-as pénzügyi év költségvetésének tervezetét, egy lépéssel közelebb jutva ezáltal az adók csökkentését célzó tervek megvalósításához.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára a kereslet és kínálat kiegyensúlyozódására utaló jeleknek köszönhetően emelkedik. Délelőtt kilenc órakor az északi-tengeri Brent decemberi szállításra hordónként (159 liter) 57,45 dollárba került, 22 centes, 0,34 százalékos pluszban forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára novemberi szállításra hordónként 24 centtel, 0,47 százalékkal, 51,53 dollárra nőtt - írja az MTI.

A kép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!