Európa esett, Amerika vegyes képet mutatott

Veszteségben zártak pénteken a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók: főleg a banki, az olajipari és az autóipari vállalatok árfolyama csökkent. Mindezek ellenére még így is az elmúlt egy év legerősebb hetét zárták a börzék.
MTI-Eco, Napi.hu, 2016. február 19. péntek, 20:33

A Stoxx Europe 600 indexe 0,8 százalékot esett, minden szektor veszteségben zárt. Az egész hetet tekintve viszont a pán-európai index 4,5 százalékkal erősödött, ami 2015. január 23. óta - amikor az ECB bejelentette a mennyiségi lazítási programját - nem látott teljesítmény.

Az olajár beesése, a bankszektor energiaágazatnak való kitettsége miatti félelmek, a negatív kamatkörnyezet miatti aggodalmak mind hozzájárultak ahhoz, hogy az olajtermelők és a bankszektor szereplőinek részvényei essenek.

Az autógyárak 1,7 százalékos mínuszban zártak. A nap vesztese a károsanyag-kibocsátási botrányba keveredett Volkswagen, amelynek árfolyama 3,2 százalékkal csökkent azokra a sajtóhírekre, miszerint március vége előtt nem számíthat megállapodásra az Egyesült Államokkal.

A gépjárműalkatrészeket gyártó francia Valeo, amely tavalyi nyereségének 30 százalékos emelkedéséről számolt be, 4,5 százalékos emelkedést hozott neki az eredmény. A vártnál kisebb profitról és osztalékról beszámoló Allianz biztosító árfolyama viszont 1,3 százalékkal zuhant.

A londoni FTSE-100 index 0,4 százalékkal esett pénteken, de még így is október óta ez a legjobb teljesítménye volt a mutatónak. A frankfurti DAX 0,8, a párizsi CAC-40 0,4 százalékkal csökkent. A periférián az olasz FTSE MIB és a spanyol IBEX-35 is egyaránt 1,2 százalékos veszteségben zárt.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,3 százalékkal esett, az S&P 500 stagnált, míg a Nasdaq 0,4 százalékos pluszban állt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .