Egyelőre nem adta komoly jelét technikailag a BUX index, hogy véget kívánna vetni tavaly év eleje tartó hegymenetének. A jelenleg 28 400 pont körül ingadozó mutatótól így az sem lenne meglepő, ha hamarosan sikerülne 30 ezer pont fölé verekednie magát, ahol az utolsó komoly ellenállás várhatja, a 2007 júliusában látott 30 132 pontos érték.

Ha tavaly január óta vizsgáljuk a mutató mozgását, akkor gyakorlatilag töretlen emelkedő trendet látunk, amelyet ugyan néha 3-4 hónapra meg-megszakítottak konszolidációs fázisok, de ezek után mindig új lendületet vett az index és újabb, évek óta nem látott csúcsokra kapaszkodott. A technikai elemzés egyik legegyszerűbb szabálya alapján egy trend meglétét mindaddig feltételezni kell, amíg az ellenkezőjére jelzés nem érkezik. Mivel a jelenlegi hosszabb távú trend emelkedő, ezért még mindig feltételezni kell újabb csúcsok beállítását, de érdemes számításba venni, hogy mi lehet a jelzés - kizárólag az árfolyamok alapján - ami a trend megfordulását jelentené.

BUX emelkedő trendje
Kép: www.markers.hu

Az egyik ilyen lenne, ha a korábbi mélypontok, amelyekről új csúcsokra kapaszkodott az index, elesnek egy esősebb időszakban. A három napos szabályt is figyelembe véve, jelenleg három ilyen potenciális mélypont van a grafikonon. Ezek közül a leggyengébb jelölt az augusztusi lokális mélypont 27 520 pont körül, a másik, erősebbnek tűnő, az augusztus eleji 27 000 pont, s a legerősebbnek látszó a június,  25 126 pontnál (Ez közel megegyezik a 2009 tavaszán látott csúccsal.) Ezek elestével az emelkedéshez tartozó trendvonalak is törnének.

A tavaly év eleje óta tartó emelkedő trend jellemzésére, mivel nagyjából 400 kereskedési napról beszélünk, a szakirodalom szerint a 200 napos mozgóátlag ad a legjobb jellemzést, ami jelenleg 25 900 pontnál húzódik, az index jóval e felett van, tehát ez sem jelez még bajt. A legutóbb indult emelkedő hullám június vége óta tart, ezért a 30 napos mozgóátlag jellemzi a legjobban, de még ezt sem törte lefelé a mutató, tehát ebből az irányból sem fenyeget veszély.

Az oszcillátorok közül a 14 napos RSI mutatót választva szintén nem látszik egyelőre veszély, bár szeptember elején túlvett állapotba került a mutató, azonban ez emelkedő trendben nem ritkaság. Ráadásul a BUX csúcsához itt az RSI mutató csúcsával járt együtt, így divergencia sem fenyeget erről az oldalról (hosszabb távon már nem ez a helyzet.)

Jól látható alakzatot nyáron alakított ki az index, egy emelkedő háromszög formájában, az ebből számolt célár azonban a 29 000 pont megközelítésével teljesült.

A kedvező technikai képet összefoglalva kevés komolyan hasznosítható dolog mondható el jelenleg a BUX-ról. Összefoglalva az látszik, emelkedő trend van, azonban a mostani árakon beszállni azért lehet kockázatos, mert az igazán komoly támasz szintek, amelyek megfoghatnak egy komolyabb korrekciót, a mostani áraknál jóval lejjebb helyezkednek el.

Jó erőben az OTP is

Az OTP-ről röviden összefoglalva hasonló mondható el, mint az indexről. Van egy egészséges emelkedő trendünk, amivel semmi probléma nincsen, azonban a támasz szintek olyan alacsonyan vannak, hogy jó szívvel itt már nem száll be befektető, aki veszteségminimalizáló megbízásokat is használ. A bankpapír még tavaly decemberben tört ki felfelé egy sávozó alakzatból, az akkor abból kiszámolt, 6725 forintos célárfolyamát azonban már tavasszal teljesítette.

OTP osztalékkal korrigálva
Kép: www.stooq.com

Itt ráadásul az utolsó legális mélypont 6170 forintnál található, így az emelkedő trend kitétel mindössze annyit mond, hogy ameddig ez alá nem esik szignifikánsan az árfolyam, addig el lehet várni a magasabb csúcsokat (nemrég volt is ilyen, 7630 forintnál). Ez viszont kevés ahhoz, hogy valaki pozíciót nyisson a papírban. Rövidebb távon nyilván az lehet az érdekes a bankpapírnál, hogy a szeptember eleje óta kiépülni látszó sávot, amelynek felső széle 7530-7600 forint, az alsó 7280-7230, merre hagyja el az árfolyam.

OTP közelről
Kép: www.markers.hu

Jó erőben a Mol is

A Mol képe sem sokban különbözik a piac egészétől. Az olajipari részvény emelkedő trendben van, azonban a napos grafikonon pillanatnyilag nem fedezhető fel olyan alakzat, amelynek célára ne teljesült volna. Bár júniusban kiépített egy emelkedő háromszöget, azonban ebből felfelé kitört, s a háromszögből számolt célárfolyamot július végén 17 800 forintnál teljesítette is. Most a korábbi háromszög felső vonalát adó 16 750 forint körüli szint jelenti az elsődleges támaszt, a trend megfordulásának veszélye a 15 300 forint körüli támaszzóna elesésével állna fenn. Ez a mostani árfolyamnál közel 2000 forinttal van alacsonyabban.

Mol osztalékkal korrigálva
Kép: www.stooq.com

Az olajipari részvény grafikonján viszont már van kedvezőtlen jel, ez pedig az RSI mutatóban jelentkező divergencia, az új csúcsot nem kísérte újabb csúcs az oszcillátorban. Ez a trend közelgő változásának egyik korai előjele lehet.

A Richter és a Magyar Telekom technikai képével a későbbiekben visszatérünk.