Ez a kedves idős hölgy azt mondja, ideje részvényt venni

Abby Joseph Cohen, a Goldman Sachs 63 éves szenior amerikai befektetési stratégája szerint nagyrészt csak a befektetői hangulatnak köszönhető az év eleje óta tapasztalt mélyrepülés az amerikai tőzsdéken. Úgy véli, az S&P 500-as index 10 százalékkal magasabban kéne álljon, s ideje részvényeket vásárolni.
Napi.hu, 2016. január 18. hétfő, 18:59

Abby Joseph Cohen, a Goldman Sachs vezető partnere, szenior amerikai befektetési stratégája és a Goldman Global Markets Institute vezetője szerint csak befektetői pánikreakció az az áresés, amely az elmúlt két hétben végigsöpört a világ tőzsdéin, s az amerikai részvénypiacon. Ez nem más, mint érzelmi reakció a befektetők részéről a kissé borúsabbá váló amerikai gazdasági és céges profitkilátásokra.

A szakértő a Bloomberg tévének adott interjújában azonban úgy vélte, a tegnap már 1900 pont alatt is járó S&P 500-as index fair értéke 2100 pont. Cohen szerint a piaci fejleményeket egy kicsit távolabbi perspektívából kell szemlélni, s szerinte talán most a legjobb eszköz, amiben egy befektető tarthatja a pénzét, azok a részvények.

Cohen rámutatott, hogy december eleje óta szinte csak olyan adatok láttak napvilágot, amelyek arra utalnak, az amerikai gazdaság a felszín alatt jól teljesít. Gazdasági növekedést látunk, s vállalati profitnövekedést is látni fogunk - mondta. Ha ezek a feltételezéseim helyesek, akkor nagyon rosszul tesznek azok, akik hallgatnak az olyan tanácsokra, amelyek szerint mindent el kell adni.

A 64 éves Cohen - akit már korábban beválasztottak a 30 legbefolyásosabb amerikai nő közé is - eddig sokszor adott pontos előrejelzést az amerikai részvények várható teljesítményével kapcsolatban, s ezért sokan odafigyelnek rá. A 90-es évek elején például időben előrejelezte, hogy hatalmas drágulás előtt állnak az amerikai részvények, s e meggyőződése mellett nagyon sokáig ki is tartott. Ugyanakkor voltak olyan baklövései is, amely szinte folyamatosan optimista beállítottságából fakadtak.

Sokat rontott reputációján, hogy a dotcom lufi 2000 márciusi kipukkadását követően hitt a hamar talpra álló és emelkedő részvénypiacban, miközben az árfolyamok két és fél éven keresztül folyamatosan zuhantak, s az S&P 500-as index értéke megfeleződött. De nem ismerte fel idejében a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság jelentőségét sem, a tőzsdei összeomlást röviddel megelőzően a tőzsdei emelkedés mellett érvelt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .